Заочною зіркою саміту «Східного партнерства» була Юлія Тимошенко

Президент України Віктор Янукович, Варшава, 30 вересня 2011 року

Варшава – У Варшаві в п’ятницю завершився Другий саміт «Східного партнерства». Представники урядів 27 країн-членів ЄС, а також лідери п’яти пострадянських країн, зокрема й України, ухвали спільну декларацію. Від участі в роботі саміту демонстративно відмовився офіційний Мінськ. У підсумковому документі варшавського саміту сказано, що вже в грудні цього року, ймовірно, завершаться переговори про асоціацію Європейського Союзу з Україною. Тема України не раз виникала під час офіційних та неофіційних розмов саміту, зокрема у зв’язку з процесом над Юлією Тимошенко.
Польський прем’єр Дональд Туск вважає, що найбільше досягнення саміту – це проголошення напрямку на повну інтеграцію країн-партнерів у спільний європейський ринок. Крім того, Туск наголошує, що держави, охоплені програмою «Східне партнерство», отримали чіткішу перспективу безвізового режиму з ЄС.

У свою чергу, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, каже, що Варшавський саміт – це перша успішна польська ініціатива в масштабах всього Європейського Союзу. За його словами, полякам вдалося переконати всі держави ЄС у тому, що потрібна ефективна, добре фінансована євросоюзна програма, спрямована на євроінтеграцію пострадянських держав. Це при тому, наголошує міністр, що ЄС сьогодні зосереджений на внутрішніх економічних проблемах, а також на питаннях так званої арабської весни.

Президент України Віктор Янукович і польський прем’єр Дональд Туск
Завершення переговорів про асоціацію з ЄС у грудні?

Чи не першорядною темою варшавського саміту було питання євроінтеграційних перспектив України. Польський прем’єр Дональд Туск серед головних досягнень цього форуму назвав визначення ймовірного терміну завершення переговорів про асоціацію ЄС з Україною. За його словами, цього можна сподіватися вже у грудні 2011 року на саміті ЄС – Україна.

Польський депутат Європейського парламенту Павел Залевський вважає, що визначення терміну завершення переговорів із ЄС відкриває перед Україною історичні перспективи.

«Україна підпише таку угоду про асоціацію, яку Польща підписала в дев’яносто другому році. Внаслідок укладення такої угоди Польща стала членом ЄС, – наголошує він. – Сьогодні очевидно, що політика ЄС щодо України торує дорогу іншим державам «Східного партнерства». Адже цього року ми будемо розпочинати переговорний процес про зону вільної торгівлі з Грузією та Молдовою, тобто процес, який уже завершили з Україною».

За обіднім столом і за столом переговорів говорили про Тимошенко
Стіл переговорів саміту «Східного партнерства», Варшава, 30 вересня 2011 року


В офіційних та неофіційних розмовах саміту звучала тема судового процесу над Юлією Тимошенко. Політики з Польщі, високопосадовці з ЄС не раз зауважували, що розмовляли про це з Віктором Януковичем. За даними, що просочилися в польські медіа, на вчорашній урочистій вечері український Президент опинився під вогнем критики з приводу процесу над Тимошенко.

Як сказала канцлер Німеччини Анґела Меркель, вона окремо на цю тему розмовляла з Президентом України.

Думками з приводу процесу над Тимошенко ділилися й керівники ЄС. Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей з цього приводу сказав: «Якщо йдеться про справу пані Юлії Тимошенко, то про неї йшлося під час учорашньої вечері, під час пленарної сесії, а також під час двосторонніх розмов, зокрема розмов пана Януковича зі мною та з Європейською комісією. Ми висловили своє занепокоєння з приводу долі колишнього прем’єра, ми також висловили свою незгоду на вибіркове використання кримінального законодавства щодо колишніх учасників політичного життя в Україні. Це наша думка, що ґрунтується на матеріалах незалежних експертиз. Наша позиція в цьому питанні чітка й однозначна».

Як зазначив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Віктору Януковичу на саміті дали добре зрозуміти, що за перебігом процесу над Тимошенко сьогодні стежать в усіх європейських столицях. У свою чергу євродепутат Залевський твердить, що в цьому питанні є підстави до оптимізму. Він вважає, що після численних розмов із європейськими політиками команда Януковича обов’язково шукатиме способу виходу із ситуації, що склалася навколо процесу Тимошенко, так, щоб угоду про асоціацію з ЄС таки вдалося укласти.