Бюджет-2012. Які видатки скоротити?

Оцінками урядового проекту державного бюджету на наступний рік в ефірі Радіо Свобода поділилися народні депутати, члени парламентського комітету з питань бюджету Остап Семерак (БЮТ) і Владислав Лук’янов (Партія регіонів).

Your browser doesn’t support HTML5

Бюджет-2012. Які видатки скоротити? (I)


Частина перша

Your browser doesn’t support HTML5

Бюджет-2012. Які видатки скоротити? (II)


Частина друга

Ірина Штогрін: Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що бюджет збалансований, він буде бюджетом розвитку і підтримки вітчизняного виробника.

На урочистій презентації міністр фінансів Федір Ярошенко назвав урядовий проект державного бюджету на наступний рік «унікальним».

Пане Владиславе, у чому унікальність цього кошторису на наступний рік?

Владислав Лук’янов: Головне, що сьогодні можна сказати про бюджет, – це те, що бюджет перестає бути бюджетом ручного управління, бюджет працює відповідно до чинного законодавства.

І, заслуховуючи розпорядників коштів по планах на наступний 2012 рік і по звітуванню за 8 місяців 2011 року, ми чітко бачимо, я навіть трохи сам здивований відповіддю, коли запитуєш, як виконується бюджет 2011 року, то вони кажуть, що всі видатки, які заплановані в межах бюджету, стовідсотково виконуються відповідно до плану графіку фінансування.

І те, що ми несемо відповідальність перед громадянами, суспільством, держслужбовцями, перед всією українською державою, те, що створений такий бюджет, я вважаю це надзвичайно важливим. Але головне в 2012 році вже буде те, що ця система побудована і почала працювати, вона буде мати соціально-орієнтований характер.

– Пане Семерак, Ви маєте якісь заперечення чи Ви погоджуєтеся з думкою колеги?

Остап Семерак: Я хотів би спочатку відповісти, можливо, на тих три запитання, які Ви поставили на початку програми.

– Ми, власне, про це й говоримо. Ми намагаємося з’ясувати, чи є цей бюджет справедливим? Чи є він реалістичним? І чи він стимулює розвиток економіки?

Остап Семерак: Відповідаючи на запитання, чи є він реальним, я думаю, що дуже правильно почав відповідати на це запитання голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, який здивувався, що коли візьмеш калькулятор і починаєш підраховувати у табличці цифри, то вони «не грають».

Потім цю думку розвинув колишній в.о. міністра Ігор Уманський, який показав українському суспільству, що документ, який Верховна Рада прийняла до розгляду з Кабінету Міністрів, там такі «помилочки» відбуваються не в мільйонах і навіть не в десятках мільйонів, а в мільярдах гривень.

– Ви маєте на увазі «Олімпійський»?

Владислав Лук’янов: Хоч один приклад, будь ласка.

Остап Семерак: Я просив би Вас не перебивати. Я Вас не перебивав.

Владислав Лук’янов: А по суті?

Остап Семерак: По суті. Голову вашої фракції я процитую, який сказав, що якщо коди додати у стовпчик, то виходить цифра інша, аніж написано разом. Тут немає що більше говорити. Тобто, цей документ уряд повинен був би доопрацювати.

Владислав Лук’янов: Тобто жодного практичного прикладу у Вас немає.

Остап Семерак: Шановний Владиславе, я прошу Вас помовчати.

Владислав Лук’янов: Я дякую за таке ставлення! Але Ви краще б вивчали документ, аніж поширювали плітки.
Кошти заплановані на охорону здоров’я державних чиновників і силовиків – 2,6 мільярда. Для всіх інших 43 мільйонів населення – 2,8 мільярда

Остап Семерак: Ці плітки запустив голова вашої фракції Єфремов. Якщо Ви з ним не погоджуєтеся, то зніміть його з голови фракції.

Чи стимулює він економіку? Я прихильник тієї думки, що економіку може стимулювати споживач. І якщо ми побудуємо завод, який виробляє, наприклад, масло, а в людей не буде зарплати і пенсії, то це масло ніхто не купить, і ці кошти, які інвестовані в цей завод, «помруть». Тому, очевидно, у бюджеті мали б бути закладені інші цифри.

Стосовно мінімальних зарплат, мінімальних пенсій. Зрештою, мінімальна пенсія у цьому бюджеті закладена нижче прожиткового мінімуму. І людина, яка не має кошти купити щось, вона не буде стимулювати цю економіку.

І третє питання: чи є цей бюджет справедливий? Точно він не є справедливий. Декілька цифр, які характеризують чи підкреслюють мою думку. Давайте візьмемо охорону здоров’я, оскільки це дуже важливо.

Взявши олівець в руки, я підбив кошти, які заплановані на охорону здоров’я державних чиновників і силовиків. Ця сума вийшла 2,6 мільярда гривень. А на загальнодержавні програми по МОЗ на фінансування охорони здоров’я для всіх інших 43 мільйонів населення України заплановано 2,8 мільярда. Тобто, це є співрозмірні цифри у коштах, але не співмірні цифри в якості послуг і в кількості людей, які обслуговуються.

Прикладів можна наводити багато. Наприклад, по «Євро-2012».
На наступний 2012 рік фінансування охорони здоров’я дорівнює 54700 мільйонів

Владислав Лук’янов: Я хотів би навести конкретні приклади і відійти від якихось припущень нереалістичних.

По-перше, на фінансування охорони здоров’я у бюджеті 2012 року закладається на 11 100 мільйонів гривень більше, ніж це було закладено у бюджеті 2011 року. Тільки конкретні цифри. 43,6 мільярда гривень було закладено на 2011 рік. Це вже зі змінами і корегуванням. З них 9600 мільйонів гривень було закладено в державний бюджет і 34 мільярди гривень було закладено в місцеві бюджети.

На наступний 2012 рік фінансування охорони здоров’я збільшується на 11100 мільйонів і дорівнює конкретній цифрі у 54700 мільйонів, з яких 9700 мільйонів гривень закладається у державний бюджет, і на 11 мільярдів збільшуються видатки місцевих бюджетів до 45 мільярдів.

– Ви вважаєте, що це є «унікальною» характеристикою цього бюджету?

Владислав Лук’янов: Я вважаю, що це є дуже важливою і сильною характеристикою.

– Пане Лук’янов, а скільки виділяється на утримання інституту президентства?

Владислав Лук’янов: Сума на загальнодержавні видатки, в тому числі і на Адміністрацію Президента… Ми розглядали і мали досить палку дискусію на комітеті.

– Хотіли скоротити?

Владислав Лук’янов: Ми обговорювали кожну пропозицію. І по ряду пропозицій іде скорочення. По частині видаткових позицій іде збільшення. І ми провіряли обґрунтованість цього збільшення. Збільшення йде тільки в межах індексації інфляції і в межах загального по державі підвищення зарплат. Там, де мінімальні тарифні оклади підвищуються в цілому разом з програмою соціального розвитку. А я хочу сказати, що більше ніж на 15% підвищуються в середньому зарплати на наступний рік.

Хочу додати ще. Ми маємо підвищення видатків не тільки з охорони здоров’я, а й з усіх соціальних напрямків. Якщо ми подивимося на фінансування освіти. Фінансування освіти також збільшується з 79 400 мільйонів до 72 500 мільйонів. З них 29 200 мільйонів буде загальнодержавного фонду, 63 300 мільйонів – це фінансування з місцевих бюджетів.

Таким чином у місцеві бюджети ми також додаємо 11 мільярдів додаткових коштів на соціальні видатки. І ці видатки йдуть у першу чергу на підвищення зарплат і вирішення питань, найбільш гострих проблем.

– Панове парламентарі, скільки ми не говорили б цифрами, є реальне відчуття людини, яка різниця між нею і тими, хто керує цією країною. Я теж готувалася до ефіру, і я, зокрема, подивилася, що у бюджеті цього року на утримання Президента закладено 1438 мільйонів.

Владислав Лук’янов: Це не на обслуговування Президента. Це на виконання загальнодержавних функцій, пов’язаних з виконанням обов’язків.

– Зрозуміло. Треба кудись літати, щось робити. Але там є багато пунктів, які ми не всі побачимо, які реалізовуються.

Дивіться, утримання британського інституту монархії країні, яка має 56 мільйонів…

Владислав Лук’янов: Монархія не виконує розпорядчих функцій у державі. Вона виконує тільки представницьку функцію.

– Пане Владиславе, але тим не менше ми можемо хоча б порівняти.

Обходиться тим, хто платить податки у Великій Британії, у 381 мільйон гривень у рік. Це взагалі не порівнювані цифри. При тому британська королева може не платити податки, але вона добровільно платить з 1993 року.
Цей бюджет збільшується на 50 800 мільйонів

Владислав Лук’янов: Це не є основною характеристикою цього бюджету. Загальний кошторис бюджету на 2012 рік складає 464900 мільйонів гривень. І цей бюджет збільшується на 50 800 мільйонів. Тільки доходна частина бюджету на 2012 рік збільшується. Якщо ми подивимося на соціальні показники, і це є для нас найбільш важливим і головним у цьому бюджеті…

– То експерти кажуть, що вони понижені у цьому кошторисі, а видатки на утримання влади збільшені.

Владислав Лук’янов: Давайте подивимося на конкретні цифри…

– Давайте.

Владислав Лук’янов: …тому що, коли Ви кажете…

– Ви вже їх назвали, здається, достатньо. Давайте хай скаже опозиція.

Владислав Лук’янов: Це не відповідає дійсності.

– Я озвучила позицію ваших критиків.

Владислав Лук’янов: Але ж вона мусить бути обґрунтованою.

Остап Семерак: Дискутувати неможливо. Бо 50 мільярдів, 70 мільярдів на охорону здоров’я, які називав Владислав…

Владислав Лук’янов: 11 мільярдів!

Остап Семерак: …це повна брехня! Тому що таких цифр немає. Ви єдину цифру, яку правильну сказали, – це 428 мільярдів зведеного бюджету.

Владислав Лук’янов: Не 464 900 мільйонів гривень, пане Тарасе!

Остап Семерак: По-перше, я – Остап…

Владислав Лук’янов: Остапе. Прошу вибачити.

Остап Семерак: А по-друге, я користуюся бюджетом, який у мене лежить на руках. І тут написано вашим урядом, що доходи зведеного бюджету на 2012 рік плануються у вигляді 428 мільярдів з половиною. Але це не принципово.

Чекайте, а що Ви стверджуєте? Що ця презентація, яка лежить перед паном Лук’яновим, містить не ті цифри, які насправді є в документі, який подавався парламенту? Це офіційна презентація бюджету.

Остап Семерак: Я не знаю. Можливо, Владислав помиляється у цифрах, ще щось. Але чітко…

Владислав Лук’янов: Я хочу чітко запевнити, що я не помиляюся у жодній цифрі! Я зараз повернувся із засідання робочої групи. І ми опрацьовуємо кожну цифру.

Остап Семерак: Цифри були дуже прості. Які стосуються охорони здоров’я, ті, що я сказав, що 2,8 мільярда гривень у бюджеті 2012 року уряд запланував на загальнодержавні програми. Тобто, це на програми, які йдуть на лікування простих людей. 2,8 мільярда! І 2,6 мільярда запланував на лікування прокуратури, СБУ, міліції, народних депутатів і себе, чиновників.

Хоча їх набагато менше, ніж усього населення.
На фінансування охорони здоров’я МВС, цих дебелих буйволів, які б’ють людей патиками, вони запланували на третину більше!

Остап Семерак: Звичайно!

Повинен Вам сказати, що на фінансування охорони здоров’я МВС, цих дебелих буйволів (їх інакше не можу назвати), які б’ють людей патиками, вони запланували на третину більше!

Розумієте, у мене рідний брат лікар, у мене дружина лікар, і я знаю, скільки вони отримують зарплати. І не розказуйте тут в ефірі, що ви їм зробили підвищення аж на 25%, тому що на цих 500 гривень, які ви їм додаєте, це неможливо прожити.

Не вішайте локшину людям на вуха! Розумієте?

Владислав Лук’янов: Ваша лексика відповідає розгляду бюджету.

– Але плюс 500 гривень – це добре.

У нас є слухач.

Слухачка: Шановні гості, слухаю вашу розмову: цифри, цифри, цифри.

А мені цікаво, якщо Україна вважається європейською державою, але по рейтингу соціального добробуту на рівні африканських країн, здається, тоді за яким принципом в Україні влада не вводить податок на розкіш для поповнення держбюджету, якщо більшість громадян, здається, 60% за межею бідності? Як можна вижити пенсіонерам, особливо ветеранам війни та праці, у яких мізерна пенсія?

І якщо прожитковий мінімум для них, здається, встановлений на 200 гривень менше, ніж для працюючих. Це по яких стандартах? Африканських? У цьому «унікальність» вашого держбюджету?

Владислав Лук’янов: Мені дуже приємно, що є люди, які сприймають цю ситуацію і намагаються зробити аналіз поточної ситуації.

Я наведу конкретні цифри. 2009 рік. Наші попередники при владі…

Остап Семерак: Владиславе, ну розповідайте про себе.

Владислав Лук’янов: Помовч трохи і послухай!

Остап Семерак: Та вже тяжко Вас слухати.

Владислав Лук’янов: Розмір прожиткового мінімуму – 626 гривень.

Остап Семерак: Скажіть, який у 2012 році планується.

Владислав Лук’янов: На вимогу підвищити мінімальні зарплати, мінімальний прожитковий мінімум ми…

Остап Семерак: Так, ви прийняли закону 1200 гривень мінімальна зарплата, яку Янукович обіцяв. Сьогодні її немає. І в наступному році її не буде. Владиславе, говоріть те, що Вас люди просять.

Владислав Лук’янов: …отримуємо у відповідь стовідсоткову відмову від прийняття цих рішень.

Але за наполяганням Партії регіонів і частини депутатів, які нас підтримали, ми підвищили цю позірну цифру у 626 гривень до 701 гривні.

– Це добре. А податок на розкіш? Наша слухачка запитувала про податок на розкіш.

Владислав Лук’янов: Питання було про соціальні стандарти… І про податок на наддоходи, податок на нерухомість. Є ряд пропозицій, які ми плануємо, що почнуть діяти…

Остап Семерак: Та ви вже два роки при владі. Та вже зробіть накінець хоч щось для народу.

Владислав Лук’янов: І ми це робимо. На відміну від вашої команди, ми виправляємо цю ситуацію.

Остап Семерак: На відміну від нашої команди ви робите для себе. А для людей зробіть щось, що обіцяно, Владиславе.

Владислав Лук’янов: На 2012 рік заплановані мінімальні зарплати на рівні 1095 гривень, тобто майже 1100 гривень. Майже вдвічі зростає цей показник. Удвічі за два роки.

– Це було б добре, якби ціни стояли на місці. Правда?

Давайте запитаємо, як опозиція оцінює…?

Владислав Лук’янов: Ні, я ще…

Остап Семерак: Владиславе, Ви цілу програму говорите. Дозвольте мені пояснити щось.

Владислав Лук’янов: Нам є що сказати, тому що ми працюємо на відміну від різних…

– Ви це продемонстрували.

Владислав Лук’янов: Коли ми зараз наводимо конкретні речі, які ми виправляємо після вас, то Вам це неприємно слухати.

– Ми це побачимо. Але чи вважаєте Ви той показник інфляції, який закладений у проекті бюджету, реалістичним?
МВФ, на вимогу якого теперішній уряд працює, задекларував, що вони оцінюють інфляцію в наступному році близько 8 відсотків

Остап Семерак: Я спочатку програми сказав, що цифри у цьому проекті бюджету, який уряд подав у Верховну Раду, «не грають». Вони розбиваються. МВФ, на вимогу якого теперішній уряд працює, задекларував, що вони оцінюють інфляцію в наступному році близько 8 відсотків.

Коментуючи цю ситуацію, повинен сказати, що…

– У нас за 10 років, по-моєму, не було ніколи такого рівня інфляції. Завжди був вищий. Чи був?

Владислав Лук’янов: За цієї команди завжди було вище. При вашій команді інфляція була 22%. Зараз інфляція на рівні…

Остап Семерак: Владиславе, я почув.

– Ви знаєте, у чому проблема нашої країни? У тому, що ви сперечаєтеся...

Владислав Лук’янов: При тому, що обрахунки робляться по одній і тій самій методиці.

…а не працюєте на благо народу.

Пане Семерак, продовжуйте.

Остап Семерак: Проблема не в тому, що ми сперечаємося, а проблема в тому, що Партія регіонів забиває ефір брехнею. Тому я хочу продовжити, що з інфляцією у 8% вони і їхній уряд запланували на наступний рік реальний приріст зарплати на рівні 6,6%. Тобто, менше інфляції.

А стосовно цифри загального прожиткового мінімуму, якою Ви, пане Владиславе, разом з Партією регіонів дуже хвалитеся, у 1095 гривень, так повинен сказати, що це планується на грудень 2012 року. Це раз. А по-друге, повинен сказати, що прожитковий мінімум на цей же рік, який Ви дуже тішитеся, є 1134 гривні, тобто, на 140 гривень вищий прожитковий мінімум, ніж ви плануєте мінімальну…

Владислав Лук’янов: Пане Остапе, Ви помиляєтеся! Подивіться в таблицю, подивіться, на які групи населення Ви берете цифри. Ми кажемо про мінімальну зарплату, ми кажемо про прожитковий мінімум до інших категорій. Ви берете середні цифри. Це як середня температура по шпиталях.

– У нас є ті, хто платить податки. Є лакмусовий папірець перевірити вартість ваших слів. У нас є слухачка.

Слухачка: По-перше, я хочу сказати пану Лук’янову: давайте вже не будемо гнобити ту попередню владу, ви відповідайте за свої дії. Подякуйте їм і відповідайте.

Владислав Лук’янов: Ну, добре! Дякую за все, що зробили!

Слухачка: Ви сказали, що індексуються витрати Президента. А чому ж не індексують пенсії, які нижчі за прожитковий мінімум? Це що, така реформа пенсійна, щоб знищити пенсіонерів, тоді не треба буде платити пенсій?

І ще. Все-таки, чому немає податку на розкіш? І чому депутати користуються пільгами? У них є і путівки на відпочинок, і матеріальна допомога. А де ж відпочивати пенсіонеру? За їхні податки це все будувалося. І підприємства, які ви захопили.

– Ось це, про що ми говорили. Справедливість.
Ми дійсно виступаємо за те, щоб скасувати більшість пільг народних депутатів

Владислав Лук’янов: Ми дійсно виступаємо за те, щоб скасувати більшість пільг народних депутатів.

Остап Семерак: Ви скасуйте. Ви не виступайте. У вас є більшість у Верховній Раді. Скасуйте. Або не брешіть народу.

Владислав Лук’янов: Я опитував і звертався до багатьох людей… Ну, я розумію, що ситуація збрехати, Остапе, для вас є природною.

Остап Семерак: Ви ховаєтеся за своїми… Ви говорите неправду. Нас є меншість у парламенті, а вас – більшість.

– Ви працюєте на пониження ваших рейтингів.

Будь ласка, продовжуйте, пане Лук’янов.

Остап Семерак: Ми не про рейтинги, ми про правду хочемо говорити.

– У вас є ще й особисті рейтинги…

БЮТ готовий проголосувати за скасування пільг?
Партія регіонів разом з комуністами, з Литвином і іншими «прімкнувшимі к цим таваріщам» мають можливість скасувати пільги для «чорнобильців», «афганців», а для себе не мають

Остап Семерак: БЮТ готовий голосувати. Більше того, ми вносили на розгляд Верховної Ради і голосували.

Але, нагадаю, нас є меншість у парламенті, на жаль. А Партія регіонів разом з комуністами, з Литвином і іншими «прімкнувшимі к цим таваріщам» депутатами мають більшість у парламенті. Вони мають можливість скасувати пільги для «чорнобильців», «афганців», а для себе вони не мають можливості скасувати. Хотілося б, щоб вони перестали базікати, а зробили те, що люди їх просять. Ось і все.

– Пане Лук’янов, Ви сказали, що ви обговорювали, що скоротити. Скажіть, що скоротити?

Владислав Лук’янов: Я хочу сказати, що цей бюджет, який зараз ми розглядаємо, і якщо це фаховий рівень розмови, то, даруйте мені…

– Пане Лук’янов, назвіть, будь ласка, що ви плануєте скоротити у бюджеті, які видатки?

Владислав Лук’янов: Ми його все рівно витрачаємо.

Я хочу сказати, що вирішення головних проблем бюджету – це підвищення рівня життя громадян. І саме ці питання ми вирішуємо.

Я не хочу нагадувати, що за минулої команди скорочувалися зарплати…

– Це ще ж рік «Євро-2012».

Владислав Лук’янов: …а зараз зарплати підвищуються. Якщо ми кажемо, що на 20% підвищення зарплат для вчителів, лікарів, соціальної сфери, підвищення на 10% середньої пенсії. Якщо в нас середня пенсія була 1200 гривень, то…

– Там є проблеми у зв’язку із запровадженням пенсійної реформи. Ви вже знаєте.
На наступний рік середня пенсія буде сягати 1400 гривень

Владислав Лук’янов: На наступний рік середня пенсія буде сягати 1400 гривень. І це фактично зростання соціальних показників.

Остап Семерак: Оскільки ми сьогодні багато говорили про бюджет і про фінансування охорони здоров’я, я хотів би сьогодні в ефірі запропонувати: а давайте ми разом з Вами, двоє членів Бюджетного комітету, внесемо пропозицію, а Ви забезпечите своєю більшістю голосування, щоб видатки на охорону здоров’я були консолідовані, оці 2,6 і 2,8 мільярдів для простих людей і для «жандармерії», і депутатів, і чиновників об’єднаємо, всі лікарні об’єднаємо по всій державі, щоб громадянин, який платить податок, мав можливість лікуватися або за місцем проживання, а якщо там ця лікарня не може, то в кращій лікарні, де лікуються міліціонери, СБУшники і прокуратура. Оце буде реальним кроком.

– Отож, а що Ви вважаєте, можна скоротити? Видатки на що можна скоротити у бюджеті?
Видатки на владу треба скоротити. І треба скоротити бізнеси, які вони позакладали у бюджет

Остап Семерак: Видатки на владу треба скоротити. І треба скоротити бізнеси, які вони позакладали у бюджет.

– Пане Лук’янов, що Ви вважаєте можна скоротити?

Владислав Лук’янов: Я вважаю, було б непогано…

Остап Семерак: Відреагуйте на мою пропозицію.

Владислав Лук’янов: …скоротити в бюджеті ті грабіжницькі ціни на енергоносії, які зараз ми маємо по угоді, підписаній минулою командою.

Остап Семерак: Так Президент їздив, щось там домовився. Ви відреагуйте на мою пропозицію!

Владислав Лук’янов: Безумовно, ми вимушені виправляти.

Остап Семерак: Тобто, Ви проти скасування пільг.