«Україні потрібен куркуль»

Київ – В Україні поширилася практика незаконного передавання приватним структурам державних земель, констатував Президент Віктор Янукович. І ці оборудки здійснюють за наступною схемою: штучно створюють умови для занепаду державних підприємств сільгосппризначення, роблять їх банкрутами. Зрештою відведені цим підприємствам землі опиняються у приватних руках. Тим часом фахівці вказують на безлад і в інших земельних питаннях.
Україна має 32 мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення. Верховна Рада відмовилася продовжити мораторій на її продаж. І з 2013 року земля стане товаром. Однак в Україні бракує законів для продажу такого товару.

Товстосумам, а не простому селянину

Без законів, а головне – без ефективної земельної реформи землю скуплять товстосуми, у тому числі з-за кордону, констатують експерти. Про це заявляв і народний депутат від КПУ Сергій Гордієнко.

«Коштів в Україні немає. А у пересічного селянина поготів. У нього немає сьогодні обігових коштів, щоб засіяти цю нивку. Він не купить. Що робитиме молода людина, яка народилася на селі та яка вже ніколи не отримає ніякого паю? Вона буде просто Миколою Джерею», – згадав герою твору Івана Нечуя-Левицького Сергій Гордієнко.

Дбаючи лише про вигоду, заможні землевласники або спекулюватимуть землею, або засіють її виснажливими для ґрунту культурами, наприклад, кукурудзою, зазначають фахівці. За такого підходу родючість землі вже за 10-15 років різко погіршиться.

Україні потрібен куркуль

Колишній глава парламентського комітету з аграрних питань, нині голова Всеукраїнського комітету захисту рідної землі Іван Томич підтримує слова Президента Януковича про те, що треба негайно навести лад у земельних питаннях. Але поки що ситуація у цій сфері зайшла у безвихідь. Іван Томич не проти земельної реформи, але таку реформу проводять на тлі нехтування законами, високого рівня корупції та неефективності судової системи. А нинішня українська влада (як і попередні) не має бачення – як краще здійснювати таку реформу. Водночас влада уникає відповідальності за неї. Сучасній Україні потрібен куркуль, наголошує Іван Томич. При цьому він вкладає в це слово лише позитивний сенс, позбавлений радянських штампів.

«Земельна реформа в Україні не мала чіткого напряму стосовно утворення господаря, селянина, куркуля. Куркуля, котрий був би стрижнем у реформі. Влада однією рукою проводила земельну реформу, а іншою вживала заходів, щоб не дати селянину стати незалежною особою щодо ухвалення соціальних, економічних та інших рішень для себе», – підкреслює Іван Томич.

Водночас фахівці зазначають, що аграрний бізнес в Україні розвивається таким чином, що стартова ціна землі занижена в рази. Хоча близько семи мільйонів власників паїв висловлювали бажання продати землю.

У Держземагентстві заявляли також, що землі сільськогосппризначення зможуть продавати лише громадяни України і тільки держава – через спеціалізований орган. При цьому представники чинної влади стверджували, що вдасться ефективно протидіяти спекуляції землі. Мовляв, землевласник не зможе продати ділянку мінімум п'ять років. Інакше йому доведеться платити мито у розмірі 100 відсотків вартості. І йдеться про понад 10 тисяч гривень. Сенс перепродавати зникає, запевняли у Державному агентстві земельних ресурсів.