Таємна справа для кримського суду

Сімферополь – Проти голови Апеляційного суду Криму Сергія Луніна прокуратура автономії порушила кримінальну справу і у вівторок висунула йому звинувачення. Перед вихідними у приміщенні суду пройшов обшук. Слідчі за підтримки бійців спецпідрозділу СБУ «Альфа» вилучили папери і кілька комп’ютерів з архівами судових рішень. Правозахисники твердять, що правоохоронці таким чином тиснуть на суд.
Правоохоронці порушили проти голови Апеляційного суду Криму Сергія Луніна кримінальну справу за двома статтями Кримінального кодексу і на час її розслідування усунули його від виконання службових обов’язків. Це Радіо Свобода підтвердила керівник прес-служби Прокуратури АРК Наталія Бояркіна.

«Відкрито кримінальну справу за фактами перевищення службових повноважень і порушення у сфері охорони державної таємниці посадовими особами Апеляційного суду Криму. І це все, на жаль, що можу сказати, бо справі надано гриф «секретно», і тому жодної інформації поширювати, звичайно, я не уповноважена», – сказала Наталя Бояркіна.

Минулої п’ятниці співробітники прокуратури і Служби безпеки України провели обшук в Апеляційному суді Криму й вилучили низку документів у рамках розслідування справи. Окрім паперів, правоохоронці вивезли кілька системних блоків комп’ютерів, а один із них, за повідомленням місцевої преси, знайшли у приміщенні крамниці по сусідству із судом.

Тоді прокуратура автономії ніяк не пояснила те, що відбувається у будівлі найвищої на території АРК судової інстанції. Мовчала й мовчить і Служба безпеки. Наталя Бояркіна лише пояснила Радіо Свобода, що СБУ проводить «оперативний супровід» слідчих дій співробітників прокуратури.

Тиск на суд чи розплата за безпечність?

Сімферопольський Центр журналістських розслідувань з посиланням на Судову асоціацію України повідомив, що підставою для порушення цієї справи стала заміна керівництвом суду розташування кабінетів у його приміщенні, зокрема, перенесення «секретної» кімнати з одного поверху адмінбудівлі на інший. Крім того, за інформацією джерел, справа могла бути порушеною за заявою однієї з колишніх працівниць Апеляційного суду, яка, за даними інших мас-медіа, має родича в СБУ.

Сам Сергій Лунін із журналістами не спілкується і телефони не бере. Експерти пояснюють це тим, що справа секретна, до того ж голова суду проходить в ній як обвинувачений. Для арешту чи затримання судді потрібен спеціальний дозвіл Верховної Ради України.

Разом з тим, у понеділок із заявою протесту виступила Судова асоціація України, членом правління якої є Сергій Лунін. Голова Асоціації Катерина Тарасова в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що вперше проти судді, тим більше – голови суду застосовується стаття про розголошення таємниці.

«Це така стаття, за якою людина позбавлена фактично права на захист. Вона не може нічого сказати. Адвокатів, які б мали допуск до таких справ, дуже мало. По суті, якось себе захистити за цією статтею людина позбавлена можливості. Ми розцінюємо це як тиск на суд», – зауважила Катерина Тарасова.

Голова Судової асоціації України припустила, що дії правоохоронних органів мають на меті дискредитувати Сергія Луніна як керівника судової установи та суддю. Асоціація закликала Генерального прокурора України і голову СБУ «терміново здійснити перевірку законності дій працівників органів прокуратури і Служби безпеки в Автономній Республіці Крим».

Місцева преса звертає увагу, що Сергій Лунін – один із останніх «кримських кадрів» в судовій і правоохоронній системах Криму.