У Парижі відновлюють суд над колишнім президентом Шираком

Жак Ширак, фото 7 березня 2011 року

Прага – Вперше за післявоєнну історію у Франції судять колишнього президента. Сьогодні у Парижі мають відновити судовий процес над Жаком Шираком. Звинувачення стосуються періоду, коли Ширак керував мерією Парижа у 1970-х – на початку 1990-х років. Прокурори вважають, що французький лідер використовував бюджетні гроші з політичною метою, Ширак провину заперечує. Тим часом іще не відомо, як саме відбуватиметься суд: адвокати звернулися із заявою, що їхній 78-річний клієнт за станом психічного здоров’я не здатен брати повноцінну участь у судових засіданнях, хоча й згоден, щоб суд відбувався без нього (у Франції це звична процедура), і готовий прийняти вирок. Рішення з приводу цієї заяви буде одним із перших сьогодні для судді.
Жака Ширака, колишнього президента Франції в 1995–2007 роках, звинувачують у тому, що він зловживав службовими повноваженнями на попередній посаді мера Парижа, створюючи в мерії фіктивні робочі місця для співробітників своєї партії. Французький політик провину відкидає. При цьому Ширак зацікавлений у тому, щоб суд відбувся, наголошували раніше його адвокати.

Ширакові загрожує до 10 років тюрми і штраф у розмірі 150 тисяч євро. Але навряд чи колишній президент потрапить за ґрати через вік (Ширакові 78 років) і стан здоров’я, який останнім часом погіршився.

На користь колишнього президента грає і те, що його партія домовилася виплатити до бюджету французької столиці понад два мільйони євро – це сума, яку, ймовірно, втратив Париж, коли оплачував із міської скарбниці партійних функціонерів. У результаті з Шираком судиться вже не місто, а низка громадських структур, включно з асоціацією паризьких платників податків.

Судовий процес над Шираком почався у березні, але його зупинили після скарг адвокатів про порушення процедури.

Французи розчаровані в політиках

Через цей суд французи активніше обговорюють питання моральності у політиці, зауважує кореспондент часопису «Український тиждень» у Парижі Алла Лазарєва. Водночас, за її словами, опосередковано суд вплинув і на те, що зростає розчарування французів у своїх лідерах.

«Ставлення висловлюється в тому, що люди не приходять голосувати і явка на кожних виборах стає меншою і меншою. Очевидно, що люди просто не приходять, ніби бойкотують ту демократію, в якій вони себе не бачать», – зазначає Алла Лазарєва.

За оцінкою української журналістки в Парижі, суд на Шираком – хоча і важлива, але не головна тема для французів. На першому місці стоять наслідки банківської кризи і повідомлення про те, що кілька фінансових установ можуть оголосити банкрутами.

Судовий процес над колишнім президентом Франції має тривати до 23 вересня. На початку засідань 5 вересня мають обговорювати процедурні питання.