Огризко: ілюзією є те, що ми можемо підписати угоду з ЄС і проводити внутрішню політику, що не відповідає європейській

Робочий візит Президента України Віктора Януковича до Республіки Польща, Варшава, 30 серпня 2011 року

Київ – Президент України Віктор Янукович відвідав із одноденним візитом Польщу. Він провів зустріч із президентом Броніславом Коморовським. Сторони обговорили питанння євроінтеграції, зокрема підготовку Угоди про асоціацію та створення Зони вільної торгівлі з ЄС. Янукович також взяв участь у церемонії вшанування загиблих у Другій світовій війні. Що думають експерти про цей візит?
Попри свою непублічність, польський візит Президента Віктора Януковича Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру Разумкова, вважає добрим сигналом. На його думку, і Польща, і Європа «побоюються зміни інтеграційного курсу України», тому «непрості питання, які потребують діалогу», вимагають від Президента налагодження контактів із країнами ЄС.

«Такий стиль непублічного діалогу свідчить про те, що йдуть розмови досить неприємного характеру: і про внутрішню ситуацію в Україні, і про політичні переслідування. Віктору Януковичу комфортніше в такому форматі зустрічатися з польськими колегами», – зазначив Чалий.

Або Україна з європейськими цінностями, або Європа без України

Візит є вкрай необхідним з точки зору просування ідеї про укладення Угоди про асоціацію, адже Польща наразі головує у ЄС. Такої думки екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«Ілюзією є те, що ми можемо підписати угоду і проводити внутрішню політику, яка не відповідає європейській, – зауважив екс-міністр. – Навіть якщо угода буде підписана, то гарантія того, що вона буде ратифікована усіма членами ЄС, є доволі примарною, і це – чіткий сигнал нашій владі, що треба міняти форми внутрішньої політики».

На думку Володимира Огризка, візит Віктора Януковича до Польщі повинен бути «принципово політичного характеру», однак мати і суто практичні цілі, що стосуватимуться входження України до Зони вільної тогрівлі.

Україну є кому захищати

Польща – адвокат України в ЄС. Про це говорить директор Інституту публічної політики України Віктор Чумак. Відносини між Польщею та Україною, на його думку, за будь-якого президентства матимуть стратегічне значення.

«Віктор Янукович не буде говорити про проблеми, які з європейського погляду має Україна. Або якщо і підніме, почуємо те ж саме, що і для внутрішнього вжитку. Буде піднімати питання, які є проблемними чи ще не врегульованими, питання угод», – зазначив Чумак.

Експерт також відмітив важливість позиції польської сторони у цих переговорах.

«Інше – чи підніме ці питання Президент Польщі, і як, на якому рівні, чи зуміє він донести, що європейські цінності – той грунт, на якому зможуть бути побудовані взаємовідносини», – сказав Віктор Чумак.