Лівійські повстанці вже у комплексі Каддафі

Один із синів лівійського лідера Муаммара Каддафі, Сейф-аль-Іслам під час зустрічі з журнлістами у Тріполі, 23 серпня 2011 року

Прага – Становище в Лівії загострюється: за останніми повідомленнями, повстанці вже ввійшли в комплекс у столиці Тріполі, де міститься резиденція лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі, але місце його перебування далі не відоме. Тим часом світ продовжує визнавати владу його супротивників і готується допомагати їй.

Your browser doesn’t support HTML5

Бої у Тріполі тривають


Західні агентства з посиланням на власних кореспондентів на місці подій повідомляють увечері в вівторок, що лівійські повстанці після кількох годин інтенсивних боїв уже перебувають усередині військового містечка Баб-аль-Азізія у Тріполі, принаймні в одному місці проламавши його бетонні стіни. У цьому комплексі є не лише військові штаби, центри зв’язку, казарми й бункери, а й резиденція лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі.

Даних про самого Каддафі все ще немає. Повстанці припускали, що він може переховуватися в якомусь із численних і добре укріплених бункерів усередині комплексу, але кажуть, що, взявши під контроль майже все містечко, ні Каддафі, ні членів його родини там не знайшли.

У Росії голова Міжнародної федерації шахів Кирсан Ілюмжинов, приятель лівійського керівника, заявив раніше в вівторок, що цього дня говорив із ним телефоном і що той сказав, що перебуває у Тріполі й готовий боротися до кінця, і висловив упевненість у своїй перемозі.

У США в Пентагоні кажуть, що, за даними американських військових, Каддафі перебуває принаймні на території Лівії. У союзі НАТО, який здійснює командування діями міжнародної коаліції, заявляють, що не мають даних про нього.

Але, як вкотре наголосив речник НАТО полковник Ролан Лавуа на брифінгу в італійському Неаполі, окремі особи, серед яких і лівійський лідер, не є ціллю бойових дій коаліції. За його словами, законною ціллю ударів є центри командування і управління лівійською армією, і Каддафі може потрапити під такий удар, якщо перебуватиме в такому центрі.

Сини Каддафі все ж на волі

Складність ситуації підкреслили події навколо кількох синів Муаммара аль-Каддафі, зокрема, Сейф-аль-Іслама, якого вважали за наступника батька: спершу повстанці заявляли про їхнє затримання, та потім виявилося, що ті на волі. Сейф-аль-Іслам у ніч на вівторок сам з’явився перед прихильниками й журналістами.

Тепер повстанці намагаються з’ясувати, як це сталося. Серед їхніх припущень – що Сейф-аль-Іслам утік чи був врятований своїми прихильниками, що його відпустили помилково або що він просто відкупився за великі гроші.

Ще одне з припущень – що ніякого арешту взагалі не було, а повстанці стали жертвою вдалої пропагандистської кампанії з боку влади Каддафі. За цією версією, повстанців просто переконали в арешті Сейф-аль-Іслама аль-Каддафі, а потім він власною появою гучно спростував їхні заяви про це.

Світ визнає лівійських повстанців і готується допомогти

Водночас у Брюсселі верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила, що в Євросоюзі розглядають можливості допомогти новій владі Лівії, але не грішми. За її словами, Лівія з її покладами нафти – багата держава, і нова влада не потребуватиме фінансової допомоги.

«Дуже важливо почати і продовжити процес допомоги їм у тому, щоб зосередитися на безпеці, щоб люди почувалися в країні безпечно – це визначально важливо для майбутнього», – заявила вона.

Аштон також повідомила, що Європейський Союз готується розморозити кошти лівійської держави, заблоковані на його території, як тільки такий крок схвалить ООН.

Із такими ж заявами про розмороження коштів Лівії після рішення ООН виступили також Швейцарія і США. Як сказала речниця Державного департаменту Вікторія Нуланд, у Сполучених Штатах ідеться про суми від мільярда до півтора мільярда доларів.

Тим часом у світі поширюється визнання Національної перехідної ради лівійської опозиції й повстанців за нову законну владу Лівії. Лише протягом вівторка на такий крок пішли Ірак, Марокко, Бахрейн, Греція, Нігерія і Норвегія; увечері до них додався ще Ліван.