ФЕМЕН: дві банди не можуть виступати від імені більшості українців (світова преса)

Прага – Деякі західні оглядачі висловлюють думки, що своїми свідченнями в суді проти Юлії Тимошенко колишній Президент України Віктор Ющенко фактично чи не зрадив помаранчевих і сам таким чином «виштовхує себе на узбіччя української політики». Разом з тим газети висвітлюють перебіг дискусії довкола загадкового захворювання Юлії Тимошенко та її відмову давати показання в суді до виконання низки її клопотань. Деякі з оглядачів вважають, що невисокий показник «вуличної активності українців демонструє, що у них не має бажання ставати по той чи інший бік барикад, і це красномовно висловлюють оголені активістки жіночої організації України ФЕМЕН». Західні оглядачі попереджають, що нині, як ніколи за 20 минулих років, з’явилася реальна загроза того, що Росія все ж дотисне Україну в обмін на бажання Києва отримати нижчі ціни на російський газ. І тут вирішальну роль відіграє саме судовий процес над Юлією Тимошенко, який якнайкраще використовують вороги незалежної України.
Відомий англійський аналітик із «Файненшел Таймз» Ніл Баклі, разом із групою не менш відомих на Заході експертів, приходить до висновку, що через 20 років після розвалу СРСР колишні республіки Радянського Союзу відчувають великий дефіцит демократії. Тут наголошено, що чи не головною проблемою цього дефіциту є два слова: нафта і газ. Ніл Баклі вважає, що ці два енергоресурси є одними з головних факторів, котрі стримують розвиток демократії в колишньому СРСР. Три із 6-ти авторитарних режимів колишнього СРСР мають значні запаси вуглеводнів і Росія має їх найбільше. Тому вона виступає своєрідним гібридом авторитаризму. У цих країнах діють класичні симптоми «нафтового прокляття», коли нафтові надприбутки дозволяють елітам, об’єднаних кумівством, залишатися при владі, відкупляючись від народу та опозиції подачками цільового підвищення пенсій та зарплат. Для України парадоксальним є те, що вона, як найбільша колишня республіка СРСР після Росії, покладається на дешевий російський газ і марно намагається копіювати Москву в її авторитарних правилах, що заганяє українську владу в глухий кут російського нафтогазового диктату. Тут також наведена оцінка одного з творців незалежної Литви, а тепер депутата Європарламенту Вітаутаса Ландсберґіса, який каже, що Захід фактично надав російським лідерам «зону привілейованих інтересів», котрої вони домагалися. На думку Ландсберґіса, це може стати перешкодою демократичним перетворенням на багато років уперед, і він нагадує Заходу, що «на старому радянському сленгові слово «зона» означало «місце ув’язнення».

Оглядач польської «Жечпосполитої» Петр Косцинський вважає, що своїми свідченнями у суді проти Юлії Тимошенко колишній Президент України Віктор Ющенко «зрадив помаранчевих». Це може також справляти враження «остаточного розпаду обозу помаранчевих», каже цей експерт із Варшави. А експерти з України, яких розпитував автор статті в «Жечпосполитій», вважають, що Ющенко явно дрейфує у бік команди Януковича і боїться сам потрапити під кримінальне розслідування. Ці аналітики кажуть, що в Україні спостерігається процес витворення двох мегапартій, якій будуть, ймовірно, домінувати надалі в політичному житті. Ющенко ж своєю нинішньою позицією, як пише Косцинський, «фактично сам себе виштовхує на манівці політики». Але не виключено, що Ющенко може мати у найближчому майбутньому чимало серйозних клопотів, тому й далі зближується з позицією нинішньої влади в Україні, резюмує польський оглядач.

Московська «Комерсант» інформує про дискусії довкола загадкової хвороби Юлії Тимошенко та її відмови давати свідчення в суді з висуванням низки своїх зустрічних клопотань та про наміри створеного після арешту лідера «Батьківщини» Комітету спротиву диктатурі провести 24 серпня в День Незалежності України «народний марш». Хоча, як зауважує московська газета, «у більшості українців немає бажання ставати по той чи інший бік барикад». «На думку багатьох, – мовиться у статті, – краще від усіх настрої в українському суспільстві висловили представниці руху ФЕМЕН… – вони проти того, щоб гризня двох кримінальних угруповань подавалася народові у світлі боротьби між добром і злом». «Як одна, так і друга сторони конфлікту безмежно далекі від потреб простих людей і не мають морального права виступати від імені українців», – заявили активістки ФЕМЕН із даху автозаку, що відвозить Тимошенко із залу суду.

Експерти з американського аналітичного видання «Стратфор» вважають, що нинішній опір України пропонованій Кремлем формі співпраці за так званою «білоруською моделлю» стає все безнадійнішим. І цьому сприяє погіршення стосунків влади Києва із Заходом, насамперед, через арешт та суд над Юлією Тимошенко, що загрожує провалом політики європейської інтеграції з боку Президента Януковича. Експерти зі «Стратфору» також попереджають: «Здатність України балансувати між Росією і Європейським Союзом ослаблена на користь Росії, і для Києва стає все важчим уникати поступок на догоду бажанням Росії в обмін на так необхідне Україні зниження ціни на російський газ».