«Відбувається політичне шоу, тепер вже на малій сцені» – Юрій Луценко

Київ – У четвер Печерський райсуд Києва допитав потерпілих у кримінальній справі щодо колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого звинувачують у зловживанні службовим становищем. Проте на засідання справи прийшло із шести лише двоє потерпілих. Валентин Давиденко, колишній водій екс-голови СБУ Володимира Сацюка, наполягав, що екс-міністр перевищив свої повноваження на посаді чільника МВС. Утім, під час свідчень він заявив, що більше не вважає себе потерпілим після того, як Юрій Луценко продемонстрував дозвіл на стеження за Давиденком, підписаний заступником Генпрокурора Миколою Голомшею. А пенсіонер Микола Сидоренко й надалі вважає себе потерпілим. Суддя Вовк відхилив чергове клопотання Юрія Луценка про зміну запобіжного заходу – звільнення його з-під варти.
У четвер Печерський райсуд Києва мав допитувати шість потерпілих у кримінальній справі щодо екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Але на засідання з’явилися лише Валентин Давиденко, потерпілий за епізодом встановлення незаконного стеження, і пенсіонер Микола Сидоренко.

Перед початком допиту Давиденка запитали, якою мовою він бажає давати відповіді. Потерпілий сказав, що російською. Хоча, як зауважив Юрій Луценко, до цього свої свідчення Давиденко давав українською мовою.

Інші потерпілі у справі Луценка, що не з’явилися на судове засідання, надіслали заяви, посилаючись на стан здоров’я і перебування за кордоном. Підсудний зауважив, що такий розвиток подій триває вже декілька місяців.

«Постійне неприходження у суд так званих, призначених прокуратурою, потерпілих після вручення, сподіваюсь, їм повістки стало доконаним фактом. Тільки прокуратура може когось призначити потерпілим. Але ці люди самі по собі не вважають себе потерпілими. У нас суд вже йде декілька місяців, і вони жодного разу не ходили, бо чудово розуміють, цей суд судить не їхні інтереси і що тут відбувається політичне шоу на тепер вже малій сцені. Від його результатів вони не отримають жодної компенсації, бо Луценко до їхніх життєвих проблем жодним чином не причетний», – зауважив підсудний.

Відповідаючи на запитання прокурорів, потерпілий Валентин Давиденко зазначив, що знав про стеження за ним, відповідно до оперативно-розшукової справи, порушеної в рамках розслідування щодо отруєння колишнього Президента Віктора Ющенка, і що нібито прослуховували його телефон.

«Я бачив, що за мною машини їздили, ходили люди. Якщо я їхав у метро, ходили постійно двоє-троє, – зазначив Давиденко. – Ну, і прослуховування було. Це був період 2008–2009 рік, коли мене викликали до прокуратури у справі отруєння Ющенка. І після всіх допитів за мною було стеження».

Урешті-решт все це скінчиться пшиком – правозахисник

Валентин Давиденко також зауважив, що оперативно-розшукові дії щодо нього були незаконно продовжені з 12 до 18 місяців.

За проханням Луценка, потерпілий ознайомився у суді з відповідними документами, підписаними тодішнім заступником Генпрокуратури Миколою Голомшею про дозвіл на продовження оперативно-розшукових робіт. Після цього Давиденко перестав визнавати себе потерпілим.

«Якщо це все так, як написано в документах, звісно, як я можу вважати себе потерпілим», – сказав він.

Юрій Луценко знову подавав клопотання про зміну запобіжного заходу на звільнення з-під варти. І отримав чергову відмову.

Харківський правозахисник Євген Захаров вважає, що судова справа Луценка розвалюється.

«Врешті-решт все це скінчиться пшиком. Оскільки все, що відбувається, це системне порушення прав людини, Європейської конвенції (про права людини) – 5-ї статті, 6-ї статті, 10-ї статті і 18-ї статті. І так, як суд іде, маємо весь час порушення шостої статті, а саме права на справедливий суд», – наголосив правозахисник.

Чергове слухання справи Юрія Луценка має відбутися в понеділок, 22 серпня.