Захід закликає президента Сирії піти у відставку

США, Великобританія, Німеччина та Франція закликають президента Сирії Башара аль-Асада піти у відставку.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив із таким закликом в оприлюдненій сьогодні письмовій заяві.

Крім того, свою заяву виголосила на телебаченні державний секретар Гілларі Клінтон: «Народ Сирії заслуговує на владу, яка поважатиме його гідність, захищатиме його права і виправдовуватиме його сподівання. Асад стоїть на шляху до цього. Настав час, щоб він відійшов задля сирійського народу і дав здійснити цей перехід самим сирійцям».

Із окремою спільною заявою виступили прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі.

США також повідомили про нові, суворіші санкції щодо режиму Асада. Розпорядження президента заморожує всі сирійські урядові активи на території США і забороняє інвестиції в Сирію і експорт до неї.

Також сьогодні Швейцарія стала черговою країною, яка відкликала свого посла з Сирії.

Пізніше сьогодні ситуацію в Сирії має обговорити на закритому засіданні Рада безпеки ООН.

Як очікують, там розглядатимуть, зокрема, звіт відомства ООН із прав людини, який містить рекомендацію розглянути дії влади Сирії під час придушення противладних протестів у Міжнародному кримінальному суді.

Як мовиться, зокрема, у звіті, влада Сирії, ймовірно, вчинила злочини проти людяності, здійснюючи масові страти, використовуючи тортури щодо арештованих і маючи за ціль під час акцій придушення протестів також дітей.