Ющенко запропонував суду допитати Путіна і Міллера

Віктор Ющенко біля будівлі Печерського райсуду, 17 серпня 2011 року

Київ – Третій Президент України Віктор Ющенко заявляє, що не відкликав голову Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Олега Дубину з газових переговорів у грудні 2008 року. Про це він сказав під час свідчень у справі колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у Печерському районному суді сьогодні. Крім того, колишній Президент України запропонував суду залучити як свідків у справі голову уряду РФ Володимира Путіна та керівника «Газпрому» Олексія Міллера.

Your browser doesn’t support HTML5

Ющенка під час суду закидали яйцями



«Я не маю повноважень на відкликання делегації, відправленої урядом. Це – не моя компетенція. Я нікого не відкликав», – сказав Віктор Ющенко.

Також, за словами Віктора Ющенка, під час переговорів російська сторона спочатку запропонувала умови, за якими ціна на газ становила б 250 доларів за тисячу кубометрів, проте Прем’єр-міністр відмовилася від таких умов. У результаті, зазначив третій Президент України, російська сторона не хотіла більше зустрічатися з українською делегацією на чолі з Юлією Тимошенко. «Це був повний зрив переговорів», – сказав Віктор Ющенко.
Прихильники Юлії Тимошенко неприязно зустріли колишнього Президента


«Я знаю, що Юлія Володимирівна кілька разів зривалася робити цей виліт, навіть була в аеропорту, але він не міг бути реалізований через російську сторону», – наголосив Віктор Ющенко.

За його словами, цей етап переговорів завершився невдало для української сторони, після чого Президент запропонував Прем’єр-міністрові зробити спільну заяву з інформацією для українського народу про ситуацію в газових переговорах, яку й було оприлюднено в ніч на 1 січня 2009 року.
Прихильники Юлії Тимошенко неприязно зустріли колишнього Президента


Ющенко відкинув свою причетність до «РосУкрЕнерго»

Віктор Ющенко відкинув на суді свою причетність до компанії «РосУкрЕнерго».

«РосУкрЕнерго», на моє переконання, є дочірньою компанією «Газпрому» і проводить політику цієї корпорації», – сказав Ющенко. За його словами, мотиви, місія цієї структури від 2004 року регулюються виключно міжурядовими та міжкорпоративними документами.

«Я, як Президент, ні у 2004 році не мав стосунку до утворення компанії, ні пізніше», – сказав Ющенко.

Він вкотре наголосив, що укладання газових контрактів не є компетенцією Президента. За словами Ющенка, до компетенції Президента входить надання політичних директив, а технічні директиви стосуються виконавчого органу влади.

Віктор Ющенко закликав Печерський райсуд Києва залучити до кримінальної справи проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко за обвинуваченням у незаконному підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році голову уряду Росії Володимира Путіна та керівника «Газпрому» Олексія Міллера як свідків.

«Залучення цих людей дозволить краще вивчити всі обставини угоди, – зазначив Ющенко. – Прошу розглянути можливість допиту Міллера і Путіна».

Натомість Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання колишньому Президентові України Віктору Ющенкові, який сьогодні допитувався як свідок на засіданні Печерського райсуду.

Суддя Родіон Кірєєв поцікавився, чи у підсудної є запитання до свідка Ющенка. Юлія Тимошенко відповіла: «Я не буду ставити питання, тому що не хочу, щоб у цьому суді судили Помаранчеву революцію. Я не хочу, щоб тут були склоки, з’ясування стосунків між колишніми Президентом і Прем’єр-міністром. Те, що сказав Ющенко, хай залишиться на його совісті».

Ці слова присутні у залі депутати від «БЮТ-Батьківщини» зустріли оплесками, після чого Тимошенко додала: «Не хочу тішити Банкову».