Опозиція не бачить Тимошенко своїм лідером, хоча суд над нею засуджує (європейська преса)

Прага – Відомі західні експерти вважають, що судом над Юлією Тимошенко влада у Києві лише повернула одного зі своїх опонентів на перші сторінки ЗМІ. Хоча аналітики наголошують, що навіть за ґратами Юлія Тимошенко не «тягне» на лідера всієї української опозиції і окремі опозиційні групи дистанціюються від лідера «Батьківщини», обмежуючись лише солідарністю щодо несправедливого суду над нею. Спостерігачі й далі вважають, що Юлія Тимошенко, незважаючи на її гострий язик , так і не змогла згуртувати довкола себе різні опозиційні сили після поразки Віктора Януковича у другому раунді президентських виборів. Не виключено, як наголошують експерти, що саме Росія надала тут «ведмежу послугу» Тимошенко , коли «пішла ва-банк у відстоюванні… долі свого політичного союзника» навіть на переговорах у Сочі. Відомі європейські дипломати засуджують процес над Тимошенко, але від зближення України з ЄС не відмовляються.
Відомий західний експерт з питань України з агентства «Ройтерз», Річард Балмфорт, стверджує, що судовий процес над Юлією Тимошенко має кілька потенційно негативних наслідків для влади Януковича: загрозу різкого погіршення стосунків із Заходом і зриву переговорів з ЄС. Цей експерт не виключає тут маневру влади у Києві з метою поліпшення стосунків зі світом, але зауважує, що «випускати Тимошенко з в’язниці означало б сприяти її великому успіхові в очах громадськості, що лідер «Батьківщини» використала б з усією своєю красномовністю». Хоча Балмфорт також наголошує, що «Тимошенко так і не змогла згуртувати довкола себе інші опозиційні сили в Україні від часу свого програшу Януковичу на виборах». І чимало інших опозиційних партій, «які не приєднуються до її «Батьківщини» в парламенті, лише делегували своїх представників на судове засідання, щоб продемонструвати тут свою солідарність з підсудною».

Питання про суд над Юлією Тимошенко, як пише московська газета «Комерсант», внесли навіть у порядок денний переговорів в російському Сочі між президентами Медведєвим та Януковичем. Як повідомили журналістам із урядових кіл, саме Москва ініціювала включення справи Тимошенко у порядок денний переговорів у Сочі. «Абсолютно очевидно, що Росія пішла ва-банк у відстоюванні газових угод 2009 року і долі свого важливо політичного союзника» Юлії Тимошенко, наголосило урядове джерело агентствам. «Комерсант» також наголошує, що, як виглядає, Янукович не збирається поступатися у справі свого політичного опонента , «і збирається зайняти тут жорстку позицію» на переговорах з Дмитром Медведєвим. Владна сила Януковича, Партія регіонів, критикує позицію Заходу щодо арешту Тимошенко і вважає, що політикам за рубежем та в Україні неправомірно захищати колишнього прем’єра, котра підробила документи для укладення невигідної газовою угоди з Москвою. «Комерсант» наводить тут текст заяви Партії регіонів з цього приводу.

Ще одне видання з Москви – «Нєзавісімая газета» – публікує точку зору на українсько-російські стосунки прокремлівського експерта з Центру СНД Сергія Жильцова.Він критикує позицію влади Януковича у газовому питанні, наголошуючи, що намагання Києва вести мову навіть про денонсацію газових угод, що їх нібито незаконно уклала колишній прем’єр Тимошенко, викликає у багатьох «російських політиків здивування» «нелогічністю дій українського президента», що суперечать «усталеним у Росії уявленням про Україну та її політику». «Подібна ситуація, – як стверджує Жильцов,– лише підтверджує факт відсутності в Україні політичних сил, які Росія могла б записати собі в союзники».

Відомий європейський дипломат, міністр закордонних справ Швеції та один із архітекторів європейської політики «Східного партнерства» Карл Більдт не лише засуджує судовий процес над Юлією Тимошенко на сторінках німецької «Ді Вельт», а й заявляє, що, незважаючи на весь негативний ефект судового процесу над одним із лідерів української опозиції, все ж «переговори Брюсселя щодо угоди про асоціацію з Україною триватимуть і надалі, бо це стратегічно важливе питання для Європи».Карл Більдт попереджає, що « подальші кроки на шляху з укладення цієї угоди будуть повністю залежати від визнання Україною конституційних цінностей, що лежать в основі європейської інтеграції».