Європейські та російські ринки досі трясе

Прага – Погані новини на американському ринку швидко поширилися по всьому світу, включно з Європою та Росією. Інвестори запанікували через проблеми з борговою кризою в єврозоні та через наслідки падіння ціни на нафту для російської економіки.
Занепокоєння інвесторів у Європі викликало не лише зниження американського кредитного рейтингу, але і власні європейські проблеми навколо боргових зобов’язань Іспанії та Італії, чия спроможність сплачувати борг почала викликати сумнів. Все це разом не віщує нічого доброго для світової економіки, яка лише зараз почала виходити з кризи, спричиненої фінансовими проблемами США три роки тому.

Голова Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше заявив, що його відомство і надалі буде купувати боргові зобов’язання Іспанії та Італії, не даючи їхнім цінам різко впасти.

«Я не думаю, що феномен, який ми зараз спостерігаємо, можна пояснити тільки одним фактором. Тут багато чинників, включно з тими заходами, яких ми послідовно вживали у відповідь на серйозну кризу від серпня 2007 року. Загалом, і особливо починаючи з (краху) компанії Lehman Brothers, це найгірша криза з кінця Другої світової війни», – зазначив Тріше.

Голова Європейського центробанку попередив Іспанію та Італію, що їхнім урядам доведеться зробити і свою частину роботи зі скорочення бюджетного дефіциту.

Російські ринки постраждали і через падіння ціни на нафту

У той час, як ринки в Європі продовжувало лихоманити, російські ринки опинилися під потрійним ударом, не лише від фінансових ринків Європи і США, але і від падіння цін на нафту, головний стратегічний російський експортний продукт. Ціна на барель нафти скотилася до 78 доларів, найнижчу відмітку протягом року.

Раніше цього року підвищення світової ціни на нафту дало російському бюджету неочікуваний профіцит у розмірі майже 3%. Але тепер аналітики побоюються, що накопичених грошей за перше півріччя може не вистачити для того, щоб пережити світову кризу, якщо вона виявиться затяжною. Тоді соціальні виплати росіянам доведеться обрізати у найнесприятливіший для влади час – напередодні президентських і парламентських виборів.

Матеріал підготували: Марія Щур і Ron Synovitz