Дубина: «Тимошенко сказала мені неправду» (світова преса)

Прага – Газети повідомили, що колишній голова «Нафтогазу України» Олег Дубина дав у суді свідчення проти Юлії Тимошенко. Експерти вважають, що в умовах, коли українські заробітчани привозять до України вже більше мільярдів, аніж іноземні інвестори, держава має насамперед подбати про інтереси своїх громадян, а не намагатися «накласти лапу» на їхні прибутки. Деякі з західних оглядачів закликають ЄС «негайно» укласти нову угоду про асоціацію з Україною, щоб не допустити «полонення» України в російському Митному союзі. Американські аналітики попереджають про небезпеку для Європи і світу від воєнного зміцнення Росії та її союзу з Німеччиною, що робить реальною перспективу перемоги Росії не лише в Україні, а й в усій Східній Європі.
Низка видань уже повідомила про допит у Печерському суді Києва колишнього голови «Нафтогазу України» Олега Дубини, який, як зауважує московська «Коммерсант», дав свідчення проти Юлії Тимошенко. «За словами Олега Дубини, – як стверджує газета, – він запитав у Юлії Тимошенко, будучи 29 січня 2009 року в Москві, чи затверджені директиви про підписання газової угоди з Росією на засіданні уряду України, на що отримав позитивну відповідь». Хоча відомо, що насправді тоді уряд у Києві нічого подібного не затверджував, а Тимошенко доводила, що й затверджувати газові угоди на засіданні Кабінету Міністрів не було потреби.

Німецький оглядач Ґергард Ґнаук вважає на сторінках німецької «Ді Вельт», що «ситуація з демократією в Україні нині погіршилася» і «скандальним є переслідування владою Януковича двох опозиційних лідерів – Юлії Тимошенко та Юрія Луценка», які, за задумкою влади у Києві, «повинні бути деморалізовані й усунуті з політики»… Разом із тим Ґнаук вважає, що, «без сумнівів, в Україні існують сили, які виступають проти зближення з Євросоюзом», і є небезпека «затягування України в Митний союз Росії, Казахстану й Білорусі». Тому, з точки зору німецького оглядача, ЄС має знати, що «існує така річ, як хитрість історії», коли посткомуністи Східної Європи привели її до ЄС. «Інколи їх підштовхували, інколи вони падали», – нагадує Ґергард Ґнаук. І на завершення німецький експерт закликає Європу не затягувати переговори з Україною: «Тепер переговори ведуться на берегах Дніпра, і обом сторонам, судячи з усього, негайно потрібен успіх». До чого, як зауважив Ґнаук, закликає навіть «опальна» Юлія Тимошенко.

Російська «Нєзавісімая ґазета» наголошує, що українські заробітчани переправили до України з-за кордону за 2010-й і першу третину 2011-го понад 7 мільярдів доларів, тоді коли іноземні інвестиції в Україну за цей час значно менші. Газета також інформує, що уряд України планує низку заходів проти такого безконтрольного «напливу» грошей заробітчан, бо це нібито «загрожує національній безпеці». Хоча експерти, яких цитує «Нєзавісімая ґазета», вважають, що влада має звертати увагу не на гроші заробітчан і їхні перекази, які сягають 4 відсотків від ВВП та які державі абсолютно нічим не загрожують, а на катастрофічне скорочення іноземних інвестицій в Україну. Адже за роки незалежної України держава отримала лише 50 мільярдів доларів іноземних інвестицій, та й то це були переважно гроші українських олігархів із офшорів на кшталт Кіпру, тоді як нині держава потребує таку суму інвестицій щороку. Отут, на думку експертів, і є головна проблема національної безпеки України, а не в трудових заробітках пересічних громадян, які все більше залишають Україну, що створює гостру проблему нестачі власних трудових ресурсів. Експерти закликають до створення в Україні «нормальних умов для національного середнього і малого бізнесу», бо інакше «люди не повернуться до Вітчизни».

«Трубний глас» американського The Trumpet попереджає світ про небезпеку «епохально нового альянсу» між Німеччиною та Росією. Це, на думку Річарда Палмера, аналітика з Вашингтона, несе загрози Східній Європі, що може потрапити під повний контроль Росії, яка поставить на коліна цей регіон лише своїм газовим вентилем, одночасно постачаючи блакитним паливом Німеччину, що буде таким чином контролювати іншу частину Європи. Автор зі США вважає, що Росія вже виграє газово-політичну війну в України, Білорусі, країн Балтії, Вірменії, Грузії. Палмер також попереджає, що Німеччина та Франція повним ходом зміцнюють збройні сили Росії, особливо морські та бронетанкові, і незабаром французькі вертольотоносці «Містраль» зміцнять російський Чорноморський флот в українському Севастополі. Експерт із Америки також зауважує, що Німеччина не лише перетворилася на нового лідера Європи, а й «створює альянс із Росією». Автор статті на сторінках The Trumpet нагадує, що все відбувається «просто як у минулому, коли Росія та Німеччина виграють у короткотерміновій перспективі від союзу, але зі зростанням потуги Німеччини вони перетворяться на ворогів». Палмер закликає світ уважно стежити з цим процесом, бо «історія має здатність повторюватися».