Волгу переслідують за корупцію чи за боротьбу з нею?

Василь Волга

Київ – Проти Василя Волги, який очолював Державну комісію з фінансових послуг, порушили кримінальну справу за хабарництво – повідомив виконувач обов’язків Генпрокурора України Ренат Кузьмін. Однопартійці Волги впевнені, що йому мстяться за боротьбу з фінансовим шахрайством, від якого нібито наживалися члени уряду. Експерти бачать у цій кримінальній справі боротьбу за посади, але не виключають і реальних корупційних дій з боку представників Держфінпослуг.
Проти Василя Волги, якого затримали два дні тому під час допиту у Генпрокуратурі, порушили кримінальну справу, йому інкримінують спробу отримати хабар розміром у півмільйона доларів, заявив виконувач обов’язків Генпрокурора України Ренат Кузьмін. Він зауважив, що ця справа є лише одним з елементів розслідування корупційних дій колишніх та нинішніх посадовців, яку ведуть слідчі прокуратури.

«Щодо голови Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг Волги порушено кримінальну справу за статею 368 Кримінального кодексу – за отримання особливо великого хабаря високопосадовцем, із використанням попередньої змови. Його затримав слідчий Генпрокуратури, і вчора суд призначив йому запобіжний захід – тримання під вартою. Упродовж двох місяців слідчі мають з’ясувати і довести причетність до корупційних дій кількох працівників цієї установи, зокрема керівників департаментів, помічників Волги – тобто осіб, які прямо підпорядковані голові Державної комісії», – розповів керівник Генпрокуратури.

Ренат Кузьмін розповів, що хабарі вимагали від кредитної спілки, в якій діяла тимчасова адміністрація Держфінаослуг, натомість обіцяючи цю адміністрацію відкликати. Сам Василь Волга напередодні свого арешту говорив, що проти нього готується провокація – коли взяли під варту його заступника Віктора Адамовича, начебто зате, що він хотів отримати хабар за виведення Тимчасової адміністрації з «Першого кредитного товариства» в Одесі. На доказ цього Волга цитував документи за підписом Адамовича про неприпустимість виведення адміністрації.

Між тим, голова цього кредитного товариства Андрій Азаров звинувачує очільника Держфінпослуг Василя Волгу в тому, що той навмисне довів до банкрутства цю кредитну спілку силами тимчасової адміністрації. Він посилається на документи та відеофіксацію стану справ у спілці до приходу державних адміністраторів.

Зовсім по-іншому пояснює ситуацію однопартієць взятого під варту посадовця, прес-секретар «Союзу лівих сил» Дмитро Заборін. На його думку, справжня причина арешту Волги та, що він припинив схеми незаконного відтоку коштів вкладників з кредитних союзів.

«Волга поставив перед собою задачі, спрямовані на захист інтересів громадян. Він закрив схеми перестрахування, на якому українці втратили півмільярда гривень. Він змусив навести лад у Держреєстрі та у фондах страхових компаній, щоб вони змогли платити страховку. Василь Волга наступив на хвіст «Першій кредитній спілці», яка виводила кошти клієнтів на суми в сотні мільйонів гривень. Більшість документів про ці оборудки попереднє керівництво спілки викрало, люди досі не отримали своїх внесків і відсотків».

Дмитро Заборін упевнений, що ця схема приносила не задекларовані прибутки окремим членам уряду, і саме вони ініціювали переслідування голови Держфінпослуг та його колег.

Боротьба з корупцією і за посади відбувається паралельно – експерти

Кримінальне переслідування Василя Волги може пояснюватися і боротьбою за посади, і розкриттям корупційних схем, вважає політолог Віталій Бала.

«Чи є політичний підтекст в арешті Волги? Варіант, що на його посаду хочуть таким чином поставити іншу людину, існує. Але більш вагомий – епізод антикорупційної боротьби, яку декларує влада. Якщо хабарництво цього посадовця зможуть довести, влада отримає значні переваги, бо опозиції важче буде говорити про вибірковість боротьби з корупцією в Україні».

У Генпрокуратурі обіцяють утримувати Василя Волгу за гратами два місяці – до початку суду. Натомість його колега, керівник відділу Держфінпослуг Володимир Шевченко не бачить підстав для тримання його під вартою і прогнозує, що Волгу відпустять на підписку про невиїзд менше ніж за тиждень.