У Сребрениці відзначили 16-у річницю геноциду

Перепоховання останків 613 жертв, розстріляних в Сребрениці у 1995 році

Белград – Кілька десятків тисяч громадян вшанували пам’ять загиблих і взяли участь в перепохованні тлінних останків ще 613 жертв – босняків, котрих у липні 1995 року розстріляли сили боснійських сербів.
Іще 613 жертв Сребрениці знайшли вічний спокій

Згідно з офіційними даними, сили під командуванням генерала Ратка Младича в околицях Сребрениці розстріляли понад 8 тисяч осіб чоловічої статі від 11 до понад 80 років. Поховали їх у масових могилах. Згодом серби чимало тіл перепоховали з метою знищити сліди злочину. Досі виявлені й ідентифіковані останки 5 тисяч 300 розстріляних. Отож, не відомо, де поховані ще три тисячі мешканців Сребрениці.

Марш миру, понад 50 кілометрів горами до Сребрениці з міста Сапна, в зворотному напрямку відтворює шлях тих, кому 1995-го вдалося вирватися від смерті

Жертв геноциду, разом із членами їхніх сімей, вшанували й учасники традиційного «Маршу миру», котрі прибули з Австралії, Канади, Чехії, Швеції, Німеччини, Хорватії, Сербії та інших країн. До них звернулися член Президії Боснії і Герцеговини Бакір Ізетбеґович, президент Хорватії Іво Йосипович, представник Європейського Союзу Валентин Інцко, посол Сполучених Штатів Америки в Сараєві Патрік Мун.

Бакір Ізетбеґович, член Президії (колективного президентського органу) Боснії і Герцеговини, нагадав, що є й політичні діячі, які заявляють, що генерал Младич захищав боснійських сербів.

«Ті політики говорять про проведення референдуму, який міг би розбити єдину Боснію і Герцеговину, навіть відірвати від неї Сребреницю. Міжнародне співтовариство знову заплющує очі й показує нерішучість, коли слід засудити й покарати виразну антидейтонську риторику й поведінку», – наголосив Ізетбеґович, згадуючи про так звані Дейтонські угоди, які врешті поклали край боснійській війні.

Хоча член Президії Боснії і Герцеговини не згадав жодного імені, він мав на увазі, зокрема, Мілорада Додика, президента Сербської республіки в складі Боснії і Герцеговини, котрий кілька разів заявляв про намір призначити референдум про відокремлення територій, на котрих серби становлять більшість населення.

Немає пояснення, чому не прибули офіційні представники Сербії

Під час перепоховання

Президент Хорватії Іво Йосипович нагадав, що в Сребрениці був скоєний найбільший злочин у Європі після Другої світової війни.

«Ми покликані й відповідальні за те, щоб у майбутньому, яке розбудовуємо, сусід ніколи, абсолютно ніколи, не вдарив сусіда. Ми повинні зосередити всі свої зусилля, розум, честь й знання для того, щоби навчати наших дітей робити добро, любити один одного й захищати інших людей незважаючи на релігію й національність», – зазначив Йосипович.

Останні прощання

У Сербії у травні заарештували й відразу видали Гаазькому трибуналові генерала Ратка Младича, колишнього командувача військами боснійських сербів. Сербський парламент минулого року ухвалив декларацію, якою просить вибачення в босняків за сребреницький злочин. Однак, сьогодні в Сребрениці не було офіційних представників белградської влади.

Впливова газета «Бліц» надрукувала коментар, в якому таку відсутність названо недопустимою. А в Белграді та ще кількох містах вранці з’явилися плакати, якими ультранаціоналісти величають генерала Младича, називаючи його героєм, визволителем Сребрениці.

Тиждень тому президент Сербії Борис Тадич перебував у Сараєві й заявив, що Белград виступає за збереження єдиної Боснії й Герцеговини. Немає офіційного пояснення, чому з Белграда до Сребрениці нині прибули лише представники неурядових організацій.