Луценко заявляє про тиск на суд з боку Генпрокуратури

Юрій Луценко під час засідання Печерського районного суду міста Києва

Київ – Суд над Юрієм Луценком та його колишнім водієм Леонідом Приступлюком не може перейти до розгляду справи по суті. Через хворобу останнього засідання перенесли на наступний тиждень. Доки суддя Сергій Вовк разом зі своїми колегами розмірковував над цим рішенням, колишній міністр внутрішніх справ встиг поговорити з колишньою Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, яка завітала до суду під час перерви у засіданні. Переважно вони обмінювалися зауваженнями щодо вибірковості українського правосуддя.
Із обличчя колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка зникли останні сліди висипу, який з’явився під час голодування. Утім, одяг на ньому, як і раніше, виглядає знятим з чужого плеча, більшим на кілька розмірів.

За словами його дружини Ірини Луценко, її чоловік хворий.

«Його виразкова хвороба у стані загострення. Вона може кожного моменту перейти у кровотечу, можуть бути тяжкі наслідки. СІЗО сам клопоче, щоб його обстежити. Не обстежують з однієї простої причини – це буде беззаперечним додатковим доказом для Європейського суду (з прав людини) про неприпустимість утримання Луценка під вартою. Якщо Європейський суд визнає дії стосовно мого чоловіка, утримання під вартою, незаконними, вони вимушені будуть виконати рішення Європейського суду, і його випустять», – зазначила дружина Луценка.

На хворобливий стан скаржиться і сам підсудний, але наголошує, що більше його турбує несправедливе ставлення та спроби тиску на нього.

Справу проти судді Вовка насправді не закрито ­– Луценко

«Після мого останнього виступу в суді, який був звернений, в тому числі, до Януковича, я з речами був переведений з лікарняної камери до камери для довічно ув’язнених. Моїми сусідами є люди, які підозрюються у вбивстві міліціонерів, убивстві цивільних людей. Чоловік із 15 різних», – розповів Луценко.

Юлія Тимошенко та Юрій Луценко під час засідання суду
Генеральна прокуратура тисне і на суддю Сергія Вовка, вважає Юрій Луценко. Колишній керівник МВС продемонстрував документи, котрі, як вважає він, спростовують заяву прес-служби Генпрокуратури про закриття справи проти Сергія Вовка.

«Генеральна прокуратура України не знайшла нічого кращого, ніж грубо збрехати на всю країну про те, що нібито Верховним Судом України ця справа закрита. Справа проти судді Вовка чинна на цей момент. Генеральна прокуратура далі грає в гру «Саджай, пане Вовк, або сядеш сам», – сказав екс-керівник МВС.

Колишній водій Луценка у передінфарктному стані ­­– захист

Заяви підсудного на нинішньому етапі мають мінімальний вплив на перебіг судового розгляду. Утім, суд дослухався до позиції захисту щодо неможливості продовження засідання за відсутності Леоніда Приступлюка, того самого водія, у змові з яким звинувачують Юрія Луценка.

Суддя Сергій Вовк оголосив постанову: «Підсудний Приступлюк не з’явився. Захисник Приступлюка Поліщук надав суду довідку медичного центру, з якої вбачається, що останній перебуває у медичному центрі з діагнозом ішемічна хвороба серця, стенокардія, що вперше виявлена, гіпертензивне серце. Підстав ставити під сумнів зміст означеної довідки у суду немає. Суд вважає передчасним застосування відносно Приступлюка приводу та зміну запобіжного заходу на більш суворий. Суд ухвалив відкласти судове засідання у справі до 11 липня 2001 року».

Розгляд справи Юрія Луценка відбувається у тих самих умовах, що і раніше. Для преси виділено близько 10 квадратних метрів. Під час останнього засідання лише телевізійних камер на цій площі було 17, із кожною з них працювали один оператор і один журналіст. Крім того, представників інших ЗМІ тут було не менше, ніж телевізійників.