СБУ порушила справу через борги Тимошенко Росії

Служба безпеки України повідомила, що її Головне слідче управління порушило сьогодні кримінальну справу за фактом замаху на розтрату коштів державного бюджету на суму в 405 мільйонів доларів США, який вчинили колишні службові особи Кабінету Міністрів, Промислово-фінансової корпорації «Єдині енергетичні системи України» та компанії United Energy International Limited.

Цей замах в особливо великих розмірах вчинила група осіб за попередньою змовою шляхом зловживання службовим становищем, і причетні до цього службові особи нині встановлюються, повідомила прес-служба СБУ.

Приводом для порушення кримінальної справи стали звернення до СБУ Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, до якого перед тим надіслав звернення міністр оборони Росії Анатолій Сердюков, мовиться в повідомленні.

У червні засоби інформації повідомили про того листа, яким російський міністр оборони просив українського прем’єра розглянути питання про погашення заборгованості в 405,5 мільйонів доларів, що її створила вже розпущена нині корпорація «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) перед Міноборони Росії за угодами й контрактами 1996–97 років. У ті роки корпорацією керувала Юлія Тимошенко, пізніше Прем’єр-міністр України, а нині лідер партії «Батьківщина».

Компанія United Energy International Limited, зареєстрована в ті ж часи в Великій Британії й фактично підконтрольна, за повідомленнями, серед інших подружжю Тимошенків і тодішньому віце-прем’єрові й потім прем’єрові Павлу Лазаренкові, як повідомляли свого часу, мала на меті виводити на її рахунки кошти, отримані за поставлений ЄЕСУ російський природний газ.

Проти Юлії Тимошенко вже порушувалися кримінальні справи і в Україні, і в Росії у зв’язку з діяльністю корпорації ЄЕСУ під її керівництвом, але ті справи врешті закрили.