Домінік Стросс-Кан: насильник чи жертва змови?

Колишній керівник МВФ Домінік Стросс-Кан

Прага – Суд у справі за звинуваченням колишнього керівника Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана в сексуальному насильстві в Нью-Йорку несподівано призначив на сьогодні не заплановане раніше слухання. Джерела в правоохоронних органах натякають, що суд може змінити банкірові запобіжний захід – імовірно, скасує нинішній домашній арешт і фінансову заставу. Причиною, за даними американської преси, є дедалі більші сумніви в правдивості жертви заявленого злочину, а отже, і в тому, чи був сам злочин. Така зміна ситуації може значно вплинути й на становище у Франції, звідки родом фінансист.
Оглядачі припускають, що суд може скасувати нинішні запобіжні заходи проти Домініка Стросс-Кана, звинуваченого в сексуальному насильстві проти покоївки нью-йоркського готелю, й відпустити його на чесне слово – під зобов’язання з’являтися на процес над ним.

Донині Стросс-Кан перебуває під домашнім арештом у Нью-Йорку за власний кошт: він повинен носити контрольний електронний браслет, а біля входу до будинку чергує поліційна охорона. За підрахунками, це обходиться йому в 200 тисяч доларів на місяць, плюс іще по 50 тисяч орендної плати за будиночок у недешевій місцевості в центрі Нью-Йорка. Крім того, він вніс ще й заставу й фінансову гарантію загалом у 6 мільйонів доларів.

Про можливу причину ймовірної зміни написав у сьогоднішньому числі щоденник The New York Times: прокуратура має дедалі більше сумнівів, чи варто вірити 32-річній покоївці, яка й є, як стверджується, жертвою і єдиним свідком у справі 62-річного Домініка Стросс-Кана.

За неофіційними заявами правоохоронців, які наводить газета, сама сторона звинувачення з’ясувала, що покоївка, імені якої формально не називають, іммігрантка з Африки, була неодноразово спіймана на брехні, зокрема, коли подавала прохання про притулок у США, тому прокурори вже не дуже вірять її розповідям про себе чи про обставини заявленого насильства.

Також говорять, що вона може бути пов’язана з організованою злочинністю. Як неофіційно сказали правоохоронці, наступного дня після заявленого сексуального насильства ця жінка в розмові з людиною, засудженою за майже два центнери марихуани, розпитувала, що вона матиме з судового переслідування банкіра; ця розмова була записана.

Підозру викликало й те, що цей засуджений був одним із кількох людей, які протягом останніх двох років внесли на банківський рахунок покоївки загалом близько 100 тисяч доларів.

Справу ще не закривають, але звинувачення похитнулися

І хоча всі ці підозри самі по собі не є підставою закривати справу про зґвалтування, вони все ж порушили серйозні сумніви, чи варто вірити такому свідкові й чи зможе вона переконати присяжних, що твердить правду.

Адвокати Стросс-Кана вже й раніше заявляли, що будуватимуть стратегію його захисту саме на тому, що жінка не варта довіри.

Єдине, що наразі вважається за відоме, – що якийсь сексуальний контакт між покоївкою й банкіром таки відбувся. Але коли вона заявляє про насильство, то адвокати Стросс-Кана кажуть, що ніяких доказів насильства немає, тож усе мало бути за згодою.

Банкір заперечує свою вину, за яку в разі її доведеності йому може загрожувати до 25 років ув’язнення.

Зміна в Нью-Йорку змінить становище у Франції

Якщо суд дійсно вирішить полегшити становище банкіра, це, на думку оглядачів, сигналізуватиме, що в суді тепер справді сумніваються в звинуваченнях проти нього. Для його прихильників це причина для оптимізму.

Після звинувачень у зґвалтуванні й перебування у в’язниці, де він пробув майже тиждень, Домінік Стросс-Кан був змушений подати в відставку з посади керівника Міжнародного валютного фонду, й ця посада вже заповнена: новим директором-розпорядником МВФ уже обрана теж представниця Франції Крістін Лаґард, яка очолить Фонд 5 липня.

Та ще важливішим був фактичний провал його прагнень стати кандидатом на президента Франції від нині опозиційної Соціалістичної партії на виборах у квітні наступного року. Опитування свідчили, що саме він мав би найреальніші шанси на перемогу.

І нині у Франції лунають голоси, що Стросс-Канові в разі його виправдання варто повернути ці шанси. Там давно поширена думка, що він став жертвою змови саме з метою усунути його з президентських змагань.

Отож уже є пропозиції затримати процес остаточного визначення кандидата від Соцпартії, який мав би скінчитися в середині липня, щоб дочекатися закінчення суду у США.

Щоправда, критики пригадують, що Домінік Стросс-Кан має тверду репутацію «бабника», й було б недоречно мати таку людину за президента. На це з боку соціалістів кажуть, що, й коли їхнім кандидатом стане інша людина й переможе на виборах, відомий фінансист зможе стати радником голови держави чи й прем’єр-міністром Франції.