Ватажок донеччан у конфлікті проти фірми сина Януковича потрапив у СІЗО

Демонтаж донецького готелю «Дружба», червень 2011

Донецьк – Припинення здирництва чи репресії проти громадськості? Суд у Донецьку вирішив взяти під варту лідера місцевої організації «Громадянська сила» Костянтина Лаврова. У четвер його перевели у СІЗО. Діяч брав участь у протесті жителів проти забудови на місці донецького готелю «Дружба», де під час сутичок із представниками субпідрядника на будівельному майданчику корпорації Януковича-молодшого «МАКО» потерпіли люди.За повідомленням міліції, Костянтин Лавров намагався перейти на бік забудовника, якщо той заплатить йому гроші за припинення протестів. Захист обвинуваченого ці закиди відкидає.
Жителі будинку по вулиці Університетській, 48-а залишились без захисника. Ворошиловський районний суд Донецька змінив запобіжний захід громадському діячеві Костянтинові Лаврову на утримання під вартою, його перевели в Донецьке СІЗО. Усім мешканцям, які протестували проти будівництва, яке веде корпорація МАКО, очолювана старшим сином Віктора Януковича Олександром, надходять повістки на допити у справі Лаврова.

Костянтина Лаврова затримали 20 червня, зафіксувавши факт здирництва – він нібито намагався взяти хабар на суму 7 тисяч доларів від представника корпорації МАКО за припинення протестів, повідомила міліція. Начальник управління зв’язків із громадськістю МАКО Наталія Бойко не змогла надати Радіо Свобода інформацію, хто і за яких умов передавав так званого «хабара» Лаврову, якого спіймали на місці злочину. Захист Лаврова стверджує, що МАКО сама запропонувала діячеві співпрацю, після чого його й арештували.

«Забудовник запропонував співпрацю. Забудовник не захотів спілкуватись із великою кількістю людей. Він запропонував Лаврову викласти в цій угоді, які недоліки і чого прагнуть жителі, щоб це прибрати і підняти репутацію цього підприємства на цій місцевості», – говорить юрист Євген Сердюк.

Лаврові загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі

Мешканці мікрорайону кажуть, що Лавров їм допоміг боротись із забудовником, чий будівельний майданчик поглинув їхню прибудинкову територію.

«Максимум, за що тут можна затримати – це незаконна підприємницька діяльність. Назвати цю справу здирництвом… Якщо він домовлявся, якщо він хотів якось наш конфлікт владнати, то від нього нічого не залежало. Він не був ініціатором, він не був його рушійною силою. Від його затримання тільки компанія МАКО програла, а всі інші виграли», – говорить один із мешканців Тарас Піддубний.

Раніше голова громадської організації «Спілка будівельників Донбасу» Наталія Кашкевич заявляла Радіо Свобода, що вважає Костянтина Лаврова професійним провокатором, який виводив донеччан на протест проти забудовника на замовлення влади з метою приховати порушення земельного законодавства в місті. Досі на всі запити жителів донецька влада відповідала, що проекту будівництва на місці «Дружби» не має, а отже, протести безпідставні.

Костянтин Лавров виховує двох неповнолітніх дітей. За статтею «Здирництво» його можуть позбавити волі терміном від 3 до 8 років. Розбираючись у конфлікті жителів і забудовника, донецька міліція не затримала жодного із 20 кремезних молодиків, які 8 червня силою розігнали протест донеччан.