Казахстан відновлює престиж своєї мови

Прага – Казахстан, який має казахську мову за державну, а російську за «офіційну», останнім часом активно взявся за розширення вжитку казахської мови, яка й через двадцять років незалежності досі вельми відстає від російської. Політика, яку охрестили «казахизацією», іноді призводить до конфліктів. Останній наразі виник у місті Теміртау, де дві школи переводять із російської на казахську мову навчання.
Сотні російськомовних дітей у казахстанському місті Теміртау муситимуть із 1 вересня піти до інших шкіл або перейти на навчання казахською: міська влада вирішила перевести на мову народу, який дав назву країні, дві школи – одну з російською мовою навчання й іще одну, в якій є класи з навчанням і російською, і казахською.

Причина проста, пояснює заступник акіма (мера) Теміртау Юрій Жулін: дедалі більше батьків хоче, щоб їхні діти вчилися казахською, а казахськомовних шкіл у місті з 31 лише три, і ще в 12 є казахськомовні і російськомовні класи. Відтак у казахських школах класи переповнені, навчання відбувається в кілька змін. «І доходить до того, що в нас заняття іноді змушені проводити навіть у коридорах. Це тривало вже не один рік», – наголошує Жулін.

Тим часом російськомовні школи, а їх у місті понад половина, 16 із 31, не заповнені: до деяких ходить лише три чверті від планової кількості учнів, до інших – узагалі тільки половина.

Батьки учнів двох російськомовних шкіл, які нині переводять на казахську, невдоволені й погрожують протестами. Хоча дехто припускає, що їхні діти можуть залишитися і вже в казахськомовній школі. «Ми поки що нікуди не підемо. Будемо голодувати чи страйкувати. Я до останньої можливості не буду документи забирати», – каже мати однієї з учениць Марина Джамбурбаєва.

Казахська перестає бути «мовою неосвічених селюків»

Урядова програма розширення вжитку державної мови започаткована в Казахстані минулого року. Її мета – домогтися, щоб до 2020 року 95 відсотків мешканців країни були здатні спілкуватися казахською.

Адже тільки 64 відсотки казахстанців під час минулорічного перепису заявили, що володіють казахською мовою; російську ж знають близько 85 відсотків. При цьому серед тих, хто досі не знає казахської, чимало й казахів за національністю.

Програма передбачає різні заходи – від розширення навчання казахською мовою в школах до створення курсів державної мови для дорослих. І кількість охочих знати її останнім часом зростає.

Однією з причин цього вважають поступове підвищення престижу казахської мови, яка за радянських часів сприймалася як «відстала», як мова «неосвічених селюків».

Іще одна причина – збільшення частки казахів за національністю серед населення країни. За останнє десятиліття кількість казахів у Казахстані зросла на 26 відсотків, а кількість росіян на 15 відсотків зменшилася.