МВФ очолить…

Прага – Міжнародний валютний фонд звузив вибір свого голови до двох кандидатів: французького міністра фінансів Крістін Лаґард та мексиканського голови центрального банку Аґустіна Карстенса. Остаточний вибір пайщики організації зроблять до кінця місяця. Посада голови МВФ звільнилася після того, як з неї пішов представник Франції Домінік Строс-Кан у результаті сексуального скандалу.
Наприкінці червня рада Міжнародного валютного фонду має вирішити, хто з двох кандидатів стане керівником міжнародної фінансової організації, роль якої нині, у час фінансових криз, продовжує зростати. Вибір буде непростий.

Ветеран французької політики, 55-літня соціалістка, міністр фінансів у нинішньому уряді Франції Крістін Лаґард має добру репутацію у фінансовому світі. Її підтримує Європейський Союз, який не хоче відступати від традиції, що МВФ очолює європеєць. ЄС наполягає, що зараз роль МВФ є небувало високою в Європі, коли вирішується доля таких країн як Греція, Ірландія чи Португалія, і Євросоюз просто не може допустити віддати керівництво фонду до рук представників інших континентів.

Упродовж останніх днів кандидатуру Крістін Лаґард підтримали Єгипет, Індонезія та низка африканських країн.

Але Лаґард має і слабкий бік. У Франції її звинувачують у перевищенні влади. Рішення суду з цього питання має бути ухвалене 8 липня, вже після засідання ради МВФ. Лаґард відкидає звинувачення.

Альтернативним кандидатом є мексиканець, 54-літній колишній міністр фінансів, колишній заступник керівника МВФ, а нині голова Банку Мексики, центрального банку країни, Аґустін Карстенс. Його підтримують латиноамериканські країни та деякі країни третього світу, які давно вимагають відібрати у європейців монополію на керівництво фондом.

Сам Карстенс усвідомлює, що його шанси є набагато нижчими, ніж у його європейської конкурентки: «Я не маю ілюзій. Це все одно, що починати гру у футбол із рахунком 5:0».

Певності в виборі немає

Країни, що розвиваються, довго нарікають на неформальну угоду, за якою голова МВФ обирається з числа європейських економістів, а голова Світового банку завжди є американець. Але і нині вони не зуміли об’єднатися, щоб висунути спільного кандидата.

Проте, на думку аналітиків, Карстенс має шанс. Мексиканець наполягає на тому, що саме через те, що МВФ відіграє велику роль у подоланні фінансової кризи в Європі, було б добре, щоб її вирішувала стороння людина.

«Мені могло б допомогти те, що в мене свіжий погляд. Я не був залучений до цієї кризи, яка розпочалася не вчора, а багато років тому. Тому я думаю, що хтось сторонній може висловлюватися відвертіше, і гадаю, що зараз це перевага», – каже він.

Жодна з новопосталих великих економік, таких як Бразилія, Індія, Китай чи Росія, не визначилася, кого з кандидатів підтримає. Також нічого про підтримку тієї чи іншої кандидатури не заявили США, Японія чи Аргентина.