У Білорусі знову протестували на кордоні проти обмежень

На кордоні Білорусі й Польщі неподалік Бреста в понеділок увечері відбувся новий протест проти запроваджених днями обмежень на вивезення за кордон низки товарів, зокрема, автомобільного пального.

За повідомленнями, цього разу до сотні людей вийшли на прикордонний перехід Брест, відомий ще як «Варшавський міст». Після переговорів із представниками влади демонстранти розійшлися, нікого не затримували.

Раніше в понеділок до штрафів на суму близько 500 доларів засудили 15 затриманих організаторів і учасників недільного протесту на іншому прикордонному переході до Польщі, неподалік Гродна.

Тоді кількасот учасників протесту, переважно водіїв, перекрили рух на прикордонному переході на протест проти обмежень. Під час розгону протесту загін спецпризначення міліції вдався до подразливого газу й бив демонстрантів.

А Прикордонний комітет Білорусі повідомив, що організаторам і учасникам прикордонних протестів «обмежать» виїзд із країни. За словами речника установи, ставитимуться на облік усі особи, які перешкоджатимуть роботі пунктів пропуску.

Новіі обмеження, серед іншого, передбачають, що пальне, яке вивозиться (в баку власного авта) частіше як раз за п’ять діб, обкладається експортним митом, яке вдвічі перевищує його ціну.

Нові кроки практично унеможливлюють прикордонну торгівлю, яка для багатьох мешканців прикордонних районів є головним джерелом заробітку.