Систему ПРО Росії й НАТО гальмують «нерозвіяні побоювання»

Брюссель – Переконаний у тому, що воєнні операції у Лівії наблизилися до завершення, Північноатлантичний союз сьогодні домовлявся щодо остаточного зусилля, спрямованого проти військ лівійського лідера Муаммара Каддафі. Міністри оборони 28 країн-союзниць НАТО, що зібралися на дводенну нараду, також розробляли план дій щодо Лівії, коли авторитарний режим буде повалений. До того ж уперше після російсько-грузинського конфлікту 2008 року в штаб-квартирі альянсу пройшло засідання Ради Росія – НАТО.
Засідання Ради Росія – НАТО за участі голови російського оборонного відомства та міністрів країн Північноатлантичного союзу було часом для оцінок нинішніх стосунків між альянсом та Кремлем, які пішли на деяке поліпшення. Свідченням цього є нещодавні спільні навчання у проведенні антитерористичних операцій. Представники НАТО наголошують на спільних загрозах, проти яких треба боротися, об’єднавши зусилля.

Головним у цій співпраці мало б бути створення єдиної європейської системи оборони від балістичних ракет, що можуть бути запущені з якоїсь із вороже налаштованих держав. Тим часом ні НАТО, ні Москва не можуть домовитися, як саме виглядатиме ця система.


І головне, росіяни хочуть юридично задокументованих гарантій, що ця система ніколи не буде націлена проти Росії.

Росіяни побоюються

«Проблема у тому, що на всі ті пропозиції, які висунула російська сторона, ми не отримали позитивних і зрозумілих пропозицій від НАТО», – каже міністр оборони Росії Анатолій Сердюков.

«Хочу додати, що ті побоювання, які ми маємо, не були розвіяні ніким. Натомість нам пропонують створити дві спільні системи: НАТО й, відповідно, Росії», – уточнює представник Москви.

Щодо Лівії, то росіяни знову висловили свою незгоду з розширенням операції. Вони побоюються, що дії коаліції можуть вийти за рамки резолюції ООН і до повітряних додадуться ще й наземні операції.

Після оголошення про те, що операції у Лівії продовжені на три місяці, НАТО вже обговорює перебіг перехідного періоду, коли там до влади прийдуть демократично налаштовані сили.

Андерс Фоґ Расмуссен
Разом з тим, щоб захистити мирних громадян, НАТО запевняє, що продовжуватиме операцію у Лівії доти, доки це буде необхідно, залучивши при цьому всі потрібні засоби. Хоча на заклик генсекретаря Андерса Фоґа Расмуссена надати додаткову військову допомогу поки що ніхто з держав альянсу не відреагував.

Водночас міністри оборони країн НАТО висловили переконання у недалекому завершенні кампанії проти режиму диктатора Муаммара Каддафі. «Ми суттєво зруйнували військову машину (Каддафі), тому тепер він більше не здатний здійснювати масованих атак проти своїх громадян», – каже генсекретар НАТО.

Плани на період пост-Каддафі

Північноатлантичний союз усвідомлює, що Лівія через війну перетворилася на руїну, а коли диктатора нарешті усунуть, країну слід буде рятувати від гуманітарної й безпекової кризи.

Водночас голова НАТО переконаний у тому, що час грає не на боці лівійського диктатора, тому вже тепер розпочалися обговорення трансформації Лівії після того, як режим припинить своє існування.

«Саме громадянам Лівії будувати майбутнє країни, – зауважує генеральний секретар НАТО. – Нині настав час це планувати, бо царству терору Каддафі настає кінець. Ми маємо бути до цього готовими».

При цьому Расмуссен зазначає, що головну місію з безпеки, гуманітарної й технічної допомоги має взяти на себе ООН, а сам альянс може надавати йому свої послуги, наприклад, у підготовці війська та поліції Лівії, яка має стати на шлях демократії.