Президент перекинув Яцубу із Криму до Севастополя

Кримський прем’єр Василь Джарти (зліва) та новопризначений глава Севастопольської міської державної адміністрації Володимир Яцуба

Севастополь – Президент України Віктор Янукович призначив главою Севастопольської міської державної адміністрації Володимира Яцубу. Іншим указом глава держави звільнив його з посади свого постійного представника в Автономній Республіці Крим. У вівторок нового керівника регіону представив віце-прем’єр Андрій Клюєв.
На посаді постійного представника Президента України в Криму Володимир Яцуба працював із 12 січня, тобто менше ніж півроку. І там, як зазначають спостерігачі, не відзначився нічим. Він був тінню кримського прем’єра Василя Джарти і запам’ятався лише тим, що запропонував узаконити підприємницькі самозахоплення на плато Ай-Петрі, де бізнес ведуть в основному кримські татари.

Припущення, які лунали по приїзді Володимира Яцуби до Криму, що він може стати противагою впливовому Василю Джарти, не виправдалися. Володимир Ядуба, за свідчення джерел у Постійному представництві Президента, відверто нудьгував на посаді, яка не передбачала ніяких владних повноважень.

Слід зважати, що 63-літній уродженець Дніпропетровська Володимир Яцуба мав багатий політичний та управлінський досвід. Він був міністром в урядах Миколи Азарова і Віктора Януковича, двічі обирався народним депутатом України, працював у Президентській Адміністрації , очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. І досі він є членом політради Партії регіонів.

Севастополь за Яцуби стане ближчим до Криму і Києва?

Главою Севастопольської міськдержадміністрації вперше призначено вихідця з материкової України. Досі це були або севастопольці, або ж кримчани. Перші коментарі місцевих оглядачів обережні, а от севастопольські політики мовчать.

Керівник Таврійського інституту регіонального розвитку Андрій Клименко назвав Володимира Яцубу управлінцем «дуже високого рівня з державним мисленням», і те, що його призначили до Севастополя, – «підтвердження важливості міста для країни».

Директор севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик теж високої думки про нового керівника регіону. «Яцуба є досить жорстким, у хорошому розумінні цього слова, управлінцем, який дуже швидко входить в курс справи. Його призначення, звичайно, зміцнить позиції у Севастополі і Президента Віктора Януковича, і кримського прем’єра Василя Джарти», – зауважує аналітик.

Разом з тим, експерти звертають увагу на те, що призначення Яцуби відбулося у день поновлення в Севастополі українсько-російських переговорів щодо умов базування Чорноморського флоту Росії. І там український посол Віктор Семенов у досить різкій формі заявив журналістам, що перед українською делегацією головним стоїть питання інвентаризації об’єктів і земель, якими користуються російські військові, а не плани залучення інвестицій у території, що перебувають у віданні, але не використовуються Чорноморським флотом. А якраз останнє активно лобіював колишній глава Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов, звільнений 1 червня.

У вівторок кримський прем’єр Василь Джарти закликав Володимира Яцубу не забувати, що Севастополь розташований на території Кримського півострова, і керувати містом у рамках Стратегії розвитку Криму, яку днями підтримав Президент Янукович.

Місцеві журналісти припускають, що ще одне завдання Володимира Яцуби в Севастополі – підняти рейтинг «регіоналів», що впав за керування Валерія Саратова. 65 років, граничний термін перебування на посаді державного службовця, новому севастопольському градоначальнику виповниться 1 липня 2012 року, якраз за кілька місяців до нових парламентських виборів.