Санітарна криза ЄС: епідемія все ще втримує позиції

Брюссель – У Європі триває санітарна криза, викликана небезпечною кишковою бактерією. Кількість смертельних випадків зросла до 23 осіб, лікарні північної частини Німеччини переповнені хворими. Подібні симптоми зараження вже виявлені у багатьох країнах Євросоюзу, включно з Польщею. Німецькі фахівці вказували на вірогідне джерело епідемії, але аналізи поки що цього не підтвердили. Тим часом, європейські міністри шукають спосіб запобігання санітарним кризам, а іспанці вимагають компенсації за шкоду, завдану помилковою версією походження інфекції.
Іспанські огірки, образно кажучи, остаточно виправдані: з них повністю зняли підозру у розповсюдженні смертельного різновиду бактерії E.coli. Водночас експерти з Німеччини заявляють, що епідемія, можливо, прийшла з ферми, розташованої за 100 кілометрів від Гамбурга, де пророщували сою та інші бобові культури, які європейці полюбляють додавати до салатів. Хоча часткові результати аналізів досі цього не підтвердили.

«Часткові результати аналізів пророщеної сої – негативні. Дослідження тривають, а поки що слід бути обережними та не робити передчасних висновків», – каже єврокомісар Джон Даллі, що опікується здоров’ям та захистом прав споживачів.

Державний секретар Німеччини з питань охорони здоров’я Аннет Відман Мауз у понеділок вкотре застерегла співвітчизників від споживання сирих овочів.

«Ураження інфекцією настільки серйозні, а випадки захворювань у Гамбурзі та Гольштайні такі численні, що ми стежили за всім розвитком подій, – заявила німецький урядовець. – Тому ми рекомендуємо не їсти сирих овочів та салатів. Розслідування ведеться в усіх напрямках».

«Наші овочі – не з Іспанії»

Тим часом, пошуки ведуть не лише європейські біохіміки, а всі ті, хто хоч якось причетні до кризи, починаючи від міністрів різних профілів. У вівторок у Люксембурзі зберуться відповідальні за сільське господарство. А напередодні про можливі виходи з кризи дискутували 27 міністрів охорони здоров’я.

Одні шукають бактерію, інші – компенсації

Очевидно, що найбільше зацікавлення у тому, щоб довідатися про справжнє джерело епідемії, – у іспанських землеробів та фермерів. Попередня версія її походження – огірки з півдня цієї країни – хоч і не підтвердилася, все ж призвела до збитків у розмірі 200 мільйонів євро щотижня. Чимало овочевих крамниць країн ЄС навіть вивішували написи на кшталт, «наші овочі – не з Іспанії».

Іспанський міністр з питань охорони здоров’я Лейр Пахін Іраола нарікає та вимагає компенсації через завдану економічну шкоду. «Ми також попросимо Єврокомісію покращити систему попередження. Вона має бути об’ємнішою, щоб інформація надходила швидше та була більш достовірною», – заявила вона у Люксембурзі.

Але питання компенсації буде у центрі обговорень позачергового засідання ради міністрів сільського господарства Євросоюзу. Тим часом, Європейська комісія у понеділок вже заявила, що має намір запропонувати заходи для відшкодування збитків, що їх зазнали овочівники Іспанії, Нідерландів та інших аграрних держав співдружності через різновид бактерії загадкового походження.