У Росії та України щодо Керченської протоки проблем немає – Лавров

Росія і Україна досягли принципового розуміння щодо врегулювання проблеми Керченської протоки, заявив керівник МЗС Російської Федерації Сергій Лавров.

«Керченська протока – життєво важлива артерія і для Росії, і для України. Це вихід в Азовське море. У контексті геополітичних міркувань і рухів, які пов’язані з вуглеводнями, з транзитним та іншим потенціалом цього найважливішого регіону, Азовське море, його режим правовий, звичайно ж, мають значення. У нас зараз з українським керівництвом досягнуто принципове розуміння. Ми знаємо, як врегулювати проблему Керченської протоки», – сказав Сергій Лавров в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» в неділю.

За його словами, «це абсолютно консенсусне розуміння двох Президентів».

«Вони (Президенти Росії і України – ред.) ухвалили відповідне рішення. Справа в тому, що Керченська протока сполучає Азовське море з Чорним. Тому врегулювання може бути тільки комплексним. І ми маємо зрозуміти, як вже досягнуто згоду щодо, власне, Керченської протоки позначатиметься на тій лінії, яка має пройти в Азовському морі і в Чорному морі», – пояснив російський міністр.

«Але це вже другорядна річ. Якісний прорив досягнуто, щодо Керченської протоки проблем немає. Я зі зрозумілих причин не вдаватимуся в деталі – буде, сподіваюся, в найближчому майбутньому оголошено про досягнення домовленості, яка охоплює у всеосяжному контексті всі три компоненти цієї проблеми: Керченську протоку, Азовське море, Чорне море», – додав Сергій Лавров.