Справу Ратка Младича Гаазький суд відклав на місяць

Колишній генерал армії боснійських сербів Ратко Младич вперше постав перед Міжнародним трибуналом у Гаазі, 3 червня 2011 року

Гаага – Колишній командувач боснійських сербів Ратко Младич у п’ятницю вперше постав перед Гаазьким судом. Звинувачений у воєнних злочинах, геноциді та злочинах проти людяності, він отримав додаткових 30 днів для ознайомлення зі своєю справою. Тим часом, самі звинувачення він називає «огидними» й «жахливими словами» і висловлює сподівання, що колись буде звільнений.
Ратко Младич у п’ятницю зранку вперше з’явився перед суддями Міжнародного трибуналу в Гаазі. Змарнілий, у сірому костюмі, тільки напіввійськовий кашкет віддалено нагадував про колишнього генерала боснійських сербів. Незважаючи на хворобливий вигляд, він уважно вислухав звинувачення, зачитані суддею.

«Згідно зі звинуваченням, Ви, Ратко Младич, винні у геноциді, злочинах проти людяності й порушеннях законів і правил війни у декількох режимах відповідальності, включно зі спільним злочинним підприємництвом», – оголосив головний суддя Альфонс Орі.

Your browser doesn’t support HTML5

Ратко Младич постав перед судом


«Обвинувачення – огидні» – Младич

«Я – важкохвора людина і мені треба більше часу для роздумів», – відповів на це Ратко Младич, не підтверджуючи і не відкидаючи виголошених звинувачень, при цьому, називаючи їх «огидними».

«Я б хотів отримати (письмово) те, що Ви зараз зачитали – ці огидні обвинувачення, висунуті проти мене, – зауважив Младич. – Я хочу це зрозуміти правильно і разом із моїми адвокатами надати цьому правильну оцінку. Тож, для усвідомлення цих жахливих слів, яких я ніколи раніше не чув і котрі включені до цього обвинувального висновку, я потребую понад місяць».

Колишній військовий командувач, що переховувався від правосуддя 16 років, також додав, що він тільки «захищав своїх людей та свою землю».

Головний суддя Альфонс Орі призначив наступне слухання у цій справі на 4 липня, зауваживши, що для відкладення розгляду більше ніж на 30 днів немає поважної причини.

Колишній генерал Младич попросив, щоб наступні засідання проходили у закритому режимі, бо він має намір повідомити суд про стан свого здоров’я. Підсумовуючи годинне засідання, він висловив надію, що житиме достатньо довго, щоб почути остаточні висновки Гаазького трибуналу. При цьому, Младич зауважив, що надіється колись отримати свободу.

«Боснійський м’ясник»

Тим часом, у обвинувальних висновках, що викладені на 38 сторінках, між іншим, йдеться про військові дії під командуванням Ратка Младича у часи облоги Сараєва, що призвела до загибелі 10 тисяч осіб. Інший кривавий епізод за його безпосередньої участі – масове вбивство у місті Сребрениця, внаслідок чого загинули 8 тисяч хорватських мусульман. Вважається, що це найжахливіша розправа над мирними жителями з часів Другої світової війни, після якого Ратка Младича нерідко називали «боснійським м’ясником».

Присутні у залі засідань родичі загиблих у Сребрениці, коли зачитувалися висновки звинувачень, із труднощами приховували свої емоції. Тим часом, надворі, під стінами Гаазького трибуналу, також зібралися ті, хто вижив у війні в Боснії 1992-95 років. Вони та члени їхніх родин були розгнівані, особливо, коли Младич називав висунуті проти нього звинувачення «огидними» й «жахливими словами».