Події 9 травня у Львові – спланована провокація – дані соцопитування

Львів – Понад 80% львів’ян переконані, що причиною сутичок 9 травня у Львові була спланована провокація. Такі дані останнього дослідження Соціологічної групи «Рейтинг». 11 % респондентів не визначились щодо оцінки подій у місті на День перемоги, а 7% не вважають це провокацією.
Більше 80% респондентів переконані, що причиною сутичок 9 травня у Львові була спланована провокація. А головними винуватцями понад 50% львів’ян назвали проросійські партії. Вина за події у Львові, на думку третини городян, в однаковій мірі лежить на Президентові, який не зупинив наперед відому провокацію, депутатах Верховної Ради, які узаконили червоний прапор, і правоохоронних органах, які взяли участь в організації провокацій. А ось кожен п’ятий респондент винними назвав політтехнологів.

15 відсотків львів’ян переконані, що головними винуватцями сутичок на вулицях 9 травня у Львові є ВО «Свобода» та інші націоналістичні сили, а більше 10% –голова Львівської ОДА і 8% – мер Львова.

Водночас майже 40% респондентів підтримують дії «свободівців» під час подій, пов’язаних з 9 травня у Львові, і стільки ж городян не підтримують. 70% львів’ян вважають дії правоохоронців неправильними.

60 відсотків львів’ян на запитання, як відзначати 9 травня, відповіли, що це має бути День пам’яті жертв війни, а 28% – День Перемоги. Переважна більшість молоді вважає, що 9 травня потрібно вшановувати пам’ять усіх жертв війни.

Половина львів’ян вважають, що 22 червня має бути мирний протест проти акції комуністів

Соціологічна група «Рейтинг» поцікавилась думкою львів’ян щодо відзначення 22 червня, початку німецько-радянської війни. Бо ж комуністи України та Росії заявили про свій намір провести спільну акцію у місті Лева 22 червня.

Тим часом Львівська обласна рада ухвалила рішення про вшанування 22-28 червня жертв радянських репресій. Оскільки у червні 1941 року більшовицька влада скоїла найкривавіші і наймасовіші вбивства українців.

Більше 20% городян вважають, що варто проігнорувати акцію комуністів, майже половина респондентів пропонують висловити мирний протест, а 14% підтримують радикальні дії аж до силових.

Тим часом відомі львів’яни закликають 22 червня вшанувати пам’ять усіх жертв репресій і помолитись за їхні душі, а політичні сили утриматись від ідеологічних гасел. Оскільки у Західній Україні Друга Світова війна розпочалась у вересні 1939 року.