Україна не протиставляє євроінтеграцію і партнерство з Росією – Янукович

Україна в жодному разі не протиставляє свою інтеграцію до Європи та стратегічне партнерство з Росією, заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю на пленарному засіданні саміту країн Східної і Центральної Європи в Варшаві, як повідомила його прес-служба.

Він додав, що регіональне співробітництво є ще одним пріоритетом європейської політики України.

За його словами, Україна високо цінує її залучення до співпраці з Вишеградською четвіркою – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Чехією.

Як сказав Янукович, створена свого часу країнами Вишеградської групи модель співпраці сусідів у регіоні довела свою дієвість і значно прискорила їхній спільний рух до Євросоюзу.

Президент висловив бажання, щоб «вишеградський дух єдності і партнерства» був поширений на весь регіон Центральної та Східної Європи.

«Сьогодні саме через наш регіон пролягає лінія, яка поділяє європейські країни на «членів» і «нечленів» ЄС. Ми не можемо допустити, щоб ця лінія поділу затвердилася та перетворилася на новий штучний «берлінський мур» Європи», – сказав він.

«Ми сподіваємося, що другий Саміт «Східного партнерства», на який наші польські друзі зберуть нас у вересні, матиме вагомі практичні результати. У нас є час над цим попрацювати», – заявив також Янукович.

Україна відкрита і до активної співпраці з усіма зацікавленими партнерами у рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону, додав Президент.