Чудесне зцілення Тимошенко і головний пріоритет Януковича (світова преса)

Прага – Західна преса рясніє заголовками: «Тимошенко висунули звинувачення по газовому контракту», «Влада в Україні погрожує Тимошенко арештом», «Тимошенко звинувачують у перевищенні повноважень»… Хоча за змістом ці публікації дещо конкретніші і у деяких з них не виключається намагання Президента Віктора Януковича використати судову справу Тимошенко у газових переговорах із Росією. Аналітики також вважають, що сьогодні в судочинстві України проглядаються риси «пострадянського державного шантажу». Водночас деякі видання оприлюднили розмову Президента Януковича у вівторок увечері, де український лідер клянеться: «наш головний пріоритет – інтеграція в ЄС» та угода про асоціацію з Європою.
Автор статті в австрійській «Ді Прессе» Юта Зоммербауер пише, що у вівторок «непримиренного лідера української опозиції затримали судові виконавці з метою доправлення її на допит до Генпрокуратури» і незадовго перед тим було зрозуміло, що головним звинуваченням проти Тимошенко стане газова угода з Росією. Також зауважено, що Тимошенко могла відчути у вівторок досить дивну демонстрацію сили влади, коли важко було зрозуміти, чи планувався арешт всерйоз, чи все ж передумали це робити під міжнародним тиском, чи це була лише погрозлива інсценізація. Автор статті в австрійському виданні продовжує, що й цього дня на тривалому допиті в Генпрокуратурі, «куди Тимошенко, як завжди, під’їхала на чорному «Мерседесі», «знову йшлося про суперечливий газовий договір із Росією». І для прихильників, як пишеться, «харизматичної» Тимошенко дії влади були нічим іншим, як чистої води запланований спектакль. «Очевидно, – не виключає Юта Зоммербауер, – держави ЄС та США здійснили сильний тиск, коли відразу ж після обіду дійшло до поспішних зустрічей». Тим не менше влада у Києві заявляє про своє право будь-коли заарештувати 50-річного політика. Австрійський оглядач також зауважує, що в «офіційному висновку суду стверджується намагання Тимошенко «саботувати» слідство. І справді, вона не з’явилася минулого тижня на призначений допит, посилаючись на хворобу. Та влада могла луснути від злості, коли Тимошенко чудесно оздоровлюється у п’ятницю ввечері і з’являється раптом гостем на телевізійному ток-шоу «Шустер Live». У статті в «Ді Прессе» йдеться також про те, що прихильники Тимошенко не довіряють владі і засуджують її приховані маневри з використанням залежної від неї судової системи України. Також наводяться оцінки ситуації керівником київського відділення німецького фонду імені Конрада Аденауера Ніко Ланґе, який вважає, що з приходом до влади Януковича «хвиля судових переслідувань накриває членів попередньої влади» і це виглядає як повернення «пострадянського державного шантажу».

Лондонська «Файненшел Таймз», інформуючи про висунення українською Генпрокуратурою нового звинувачення проти Тимошенко, не виключає, що «цією справою Генпрокуратура не лише допомагає Януковичу підірвати позиції його головного політичного суперника, але й створює підстави для спроб перегляду умов попередньої газової угоди з Росією як нібито незаконної», бо влада звинувачує Тимошенко у нібито перевищенні службових повноважень, що є за українськими законами недопустимим. У своїй статті в лондонському виданні київський кореспондент Роман Олеарчик звертає увагу на те, що у вівторок, коли Тимошенко було висунуте офіційне звинувачення, відбувалася зустріч Президента Януковича і глави російського «Газпрому» Олексія Міллера.

Московська «Нєзавісімая газета» наводить думки експертів, які вважають, що арештом Тимошенко влада здійснить помилку і допоможе підвищити її рейтинг до рівня «першої політичної ліги». Також звернута увага на те, як «минулої п’ятниці Тимошенко, незвадаючи на ліжковий режим, без запрошення з’явилася на прямий ефір ток-шоу «Шустер Live», вступила у суперечку з політичними опонентами». І далі зазначено, що влада офіційно звинувачує главу опозиційної сили у намаганні ухилятися від розслідування.

Американський часопис інформаційного агентства Bloomberg Business Week інформує, що у вівторок увечері Президент України Віктор Янукович зустрівся з їхнім кореспондентом і «розповів про продовження курсу на здобуття Україною членства в Європейському Союзі, коли Україну, з іншого боку, кличе до себе Митний союз на чолі з Росією, намагаючись заманити Україну низькими цінами на природний газ». Віктор Янукович заявив: «…наш головний пріоритет – інтеграція в ЄС», зазначивши: «…ми готові підписати Угоду про асоціацію з ЄС цього року». Глава української влади також запевнив американське видання у продовженні Україною тісної співпраці з МВФ та стратегічного партнерства з Росією.