«Друзі України» з’являться в Європарламенті до літніх канікул – Залевський

Київ – Україна може підписати угоду про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом уже восени – таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат Європейського парламенту від Польщі, заступник голови комітету з міжнародної торгівлі Павел Залевський. Напередодні Дня Європи Радіо Свобода також поцікавилося у польського політика, як він оцінює співпрацю з Верховною Радою.
– Наступного тижня у Європарламенті планується перше засідання так званих «Друзів України» – міжфракційної групи, яка мала б на меті допомогти Україні прискорити вступ до Євросоюзу. На якій стадії нині формування групи?

– Поки відкритим лишається питання, чи офіційне заснування відбудеться 24 травня, чи трохи пізніше. Тим не менш, ми вже узгодили, що треба заручитися підтримкою найвпливовіших об’єднань у Європарламенті, щоб це була ініціатива не стільки окремих депутатів, скільки всього Європейського парламенту. До речі, її можна сприймати і як відповідь на заснування у Верховній Раді міжфракційної групи «Європейський вибір», яка вже об’єднала представників різних політичних сил для співпраці з ЄС. Перед початком канікул група «Друзі України» буде засновано точно.

– Сьогодні народний депутат Ірина Геращенко оприлюднила результати опитування, проведеного центром «Соціовимір», за даними якого 92% депутатів Верховної Ради вважають рівень співпраці українського та європейського парламентів недостатнім. Ви сьогодні зустрічалися з українськими колегами. Чи вони продемонстрували готовність докладати зусилля для поглиблення такої співпраці?

– Поглиблення співпраці між Україною та ЄС – ціль не лише для уряду чи парламенту. Це також завдання для громадянського суспільства. Усвідомлення цього досі триває в Польщі: ми добре розуміємо, що інтеграція у європейську спільноту не буде успішною, якщо цей процес не розумітиме, а відповідно – не підтримуватиме наше суспільство. На зустрічі з українськими парламентарями ми обговорювали це і дійшли висновку, що покращувати співпрацю між Україною та ЄС треба з обох сторін.

– Під час свого попереднього візиту до Києва Ви висловили переконання, що Україна має підписати угоду про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом до кінця цього року. Оцінюючи останні переговори між Україною та ЄС, чи Ви так само впевнені у своєму прогнозі?

– Ці мої прогнози лунали якраз напередодні чергового раунду переговорів між Україною та ЄС. Результати переговорів виправдали мій оптимізм. Тоді було зроблено величезний крок уперед. Нам залишилося погодити кілька пунктів, і я вірю, що це вдасться зробити до початку вересня.

– Як за Вашими прогнозами, чи буде Польща так само активно підтримувати євроінтеграційні наміри України після того, як у липні розпочне головування в Євросоюзі?

– Рівень підтримки, з яким Польща виступає щодо України, насправді є унікальним для нашої країни. З іншого боку, наміри й надалі підтримувати Україну на шляху до ЄС демонструє й уряд Польщі, і президент. Я дозволю собі припустити, що такої підтримки Україна не відчуває з боку жодної іншої європейської держави. Звісно, українські дипломати це оцінять краще. Однак я можу з упевненістю сказати, що Польща робить все можливе, щоб сприяти втіленню євроінтеграційних намірів України.