Президент Росії приревнував Україну до Євросоюзу

Київ – Президент Росії Дмитро Медведєв вдався до недипломатичних висловлювань на адресу України. Він заявив, що Україна зобов’язана зробити вибір між європейським та східним векторами зовнішньої політики. Намагання української влади балансувати Медведєв назвав «сидінням на двох стільцях».
Керівництво України має визначитися, з якими країнами слід розвивати найтісніші cтосунки – таку заяву зробив Дмитро Медведєв.

«Вам обирати, куди інтегруватися. Бажаєте в Євросоюз, бажаєте в інші місця. Якщо Україна обере європейський вектор, то їй, звісно, буде складніше знаходити якісь розв’язання в межах Єдиного економічного простору і Митного союзу, у якому беруть участь Росія, Казахстан та Білорусь. Не можна сидіти на двох стільцях, потрібно робити якийсь вибір», – наголосив президент Росії.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки й оборони Раїса Богатирьова заявила, що Росія нарощує свій інтерес до України в той час, як США й країни Євросоюзу його втрачають. Богатирьова вважає, що Україна повинна відстоювати свої власні національні інтереси на зовнішньополітичній арені, виробивши єдину позицію країни. Секретар РНБО наголосила, що така позиція має бути вироблена разом із опозицією.

Росіян роздратувала відмова України від митного союзу – Фесенко

Керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що заява Медведєва відображає напруженість, що виникла у відносинах між Україною та Росією.

«Головна причина у тому, що Україна практично відмовила Росії на запрошення вступити до Митного союзу. Навпаки, вона завершує переговорний процес щодо формування зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Саме це викликає роздратування росіян», – сказав Фесенко.

Гарань: заява Медведєва – відвертий шантаж

Дмитро Медведєв вкотре продемонстрував, що ставлення Кремля до України є особливим, і воно далеке від загальноприйнятого розуміння рівноправного партнерства, зазначив у розмові з Радіо Свобода професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Ми знаємо багато прикладів країн, які інтегрувалися до Європейського Союзу і при цьому підтримують нормальні стосунки з Росією. Та сама Болгарія, або зараз у Латвії для росіян непоганий економічний клімат. Тому я цю заяву розцінюю як відвертий шантаж», – наголосив політолог.

Москва і Брюссель повинні враховувати український інтерес – Бала

Різкі випади на адресу України є наслідком невпевненої зовнішньої політики влади, відзначив в інтерв’ю Радіо Свобода керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Я б, напевне, порадив нашим можновладцям, у першу чергу Президентові і уряду, почати про це говорити, щоб і Брюссель, і Москва вже почали звикати, що у даному випадку мова не може йти про «або-або», а мова може йти тільки про український інтерес», – вважає Бала.

Експерти сходяться на тому, що риторика Дмитра Медведєва є недипломатичною і виходить за межі добросусідських відносин.

Міністерство закордонних справ України на заяву Медведєва наразі не відреагувало.