67-і роковини депортації кримських татар

Понад 15 тисяч кримських татар проводять у центрі Сімферополя жалобний мітинг із нагоди 67-х роковин депортації кримськотатарського народу.

Репатріанти, поклавши вранці квіти до меморіалів пам’яті жертв депортації, вирушили п’ятьма колонами на площу імені Леніна, де о 13:00 з молебню почався мітинг.

Мітингувальники тримають національні прапори кримських татар, прапори України, транспаранти кримськотатарською, російською і українською мовами, серед яких: «Кримові – статус кримськотатарської національно-територіальної автономії у складі України», «Поновлення прав кримськотатарського народу – під егіду міжнародного співтовариства», «Відновлення освіти кримськотатарською мовою – порятунок від асиміляції», «Вимагаємо визнання депортації 18 травня 1944 року геноцидом кримськотатарського народу».

На жалобній акції присутні керівники Меджлісу кримськотатарського народу.

У травні 1944 року радянська влада масово депортувала кримських татар із Криму в Середню Азію, Сибір і на Урал. У роки Другої світової війни також були виселені кримські болгари, вірмени, греки та німці.

Повернення кримських татар на півострів почалося наприкінці 1980-х років. Зараз вони становлять 13% населення Криму.