У Харкові поезія українських класиків зазвучала у стилі РЕП

Харків – У «музейну ніч» у Харківському літературному музеї відбулась акція «Репери читають українську класику». Напередодні Міжнародного дня музеїв, що відзначається 18 травня, читці музичного стилю РЕП під електронну музику читали вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка.
У минулі вихідні українські музеї дивували своїх відвідувачів незвичними акціями, екскурсіями та перфомансами в рамках міжнародної акції «Ніч музеїв». У Харківському літературному музеї серед численних артзаходів – а це аукціон на підтримку музею з продажу особистих речей і книг сучасних українських письменників, читання віршів просто неба, виступи харківських музичних гуртів, екскурсії музейними експозиціями – особливий резонанс викликав перфоманс «Репери читають українську класику».

Репери під електронну музику читали поезії Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка. До цього часу поезію відомих митців для виконання обирали лише режисери оперних вистав, виконавці романсів, рок-творів, а тепер українських класиків читають і репери.

Шоумен із псевдонімом Мультфільм Гагарін співпрацює з ді-джеями нічних клубів, він – один з ініціаторів експериментального проекту «Поезія проти репу, реп – проти поезії». «Спочатку бились на полі поетів, тобто без мінусу. А потім бились на полі реперів, тобто, біт-мінус», – зауважує він.

У «Ніч музеїв» Мультфільм Гагарін зі своїми друзями з гурту H4O вирішили декламувати поезію Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка у стилі реп – під біт, так називають репери ритмічну музику без слів.

Поему «Сон» Тараса Шевченка читав репер Олександр Куть. «Мені давно подобався цей вірш Шевченка, я завжди його саме так і відчував», – каже він.

А вірші Лесі Українки у виконанні Кароліни Кудриної звучали як крик душі. «У неї (Лесі Українки) дуже мелодичні вірші, красиві, образні. Саме тому я її вибрала», – зазначає вона.

Пообіцяли записати диск поезії у стилі реп

Читання української класики під реп – екзотика? Епатаж? Можливо. Але дехто з цих хлопці і дівчат українською поезією зацікавились лише через захоплення репом. Як от музикант Артем, що під творчим псевдонімом Ельф. «Я спочатку слухав РЕП, потім слухав психоделічний РЕП, а згодом для себе відкрив поетів-романтистів 19-го століття. І тому зараз пишу вірші», – розповів Артем.

Вечірка «Репери читають українську класику» отримала чималий успіх в аудиторії. Після нічного перфоменсу Мультфільм Гагарін з іншими реперами на подвір’ї харківського літературного музею пообіцяли записати диск української поезії у стилі реп.