«Ми хотіли б, щоб Білорусь і Росія перенесли будівництво АЕС якнайдалі» – литовський депутат

Рига – Президент Литви Даля Ґрібаускайте на саміті Європейського Союзу 24–25 березня має намір досягти впровадження суворіших вимог до безпеки атомних електростанцій в Євросоюзі та в сусідніх із ЄС державах. Натомість Сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій литовські парламентарії вимагають, щоб Росія та Білорусь, які планують побудувати АЕС біля кордонів Литви, дотримувалися усіх положень Міжнародної агенції з атомної енергетики, провели публічні слухання з цього приводу у Литві та двосторонні консультації.
Резолюцію на розгляд Сейму Литви подав голова Комітету з іноземних справ Емануеліс Зінґеріс. В інтерв’ю Радіо Свобода литовський депутат зазначив, що литовців турбує таке можливе «щільне ядерне оточення».

«Вільнюс – досить невелике, 700-тисячне місто, яке лежить неподалік білоруського кордону – десь на відстані 25 кілометрів. І майже біля литовсько-білоруського кордону пан Лукашенко задумав будувати одну з найпотужніших атомних електростанцій. У проекті бере участь і Росія. До того ж Росія ще будує власну АЕС у Калінінградській області, також неподалік Литви. Мати біля кордону ЄС, біля столиці однієї з держав-членів ЄС, атомну електростанцію не є само собою зрозумілим для наших жителів», – зауважив депутат.

Ми не хочемо, щоб чашка кави «світилася» від радіації – Емануеліс Зінґеріс

Литовський парламентар наголосив, що трагічні події в Японії ще раз підтвердили необхідність послідовного дотримання затверджених міжнародними документами вимог безпеки під час проектування, будівництва та експлуатації об’єктів атомної енергетики, а також проведення перед цим доскональної оцінки впливу атомних станцій на навколишнє середовище.

«Безумовно, ми хотіли б, щоб Білорусь і Росія перенесли будівництво АЕС якнайдалі від запланованих місць. Ми поки що не розглядаємо це як можливий Чорнобиль «під нашим носом», але після того, що відбулося у Японії, нас це турбує. Я розумію, що поблизу нас є недемократична країна – Білорусь, тим паче усі процеси, пов’язані з атомною енергетикою, повинні бути передбачуваними. Такі ж вимоги ми пред’явимо нашим колегам у Москві», – зазначив Емануеліс Зінґеріс.

Наміри литовської сторони знати все необхідне про АЕС, які будуються біля її кордонів, є цілком нормальним, вважає голова Комітету із іноземних справ Сейму Литви.

«Тут нема політичного акценту. Ми просто не хочемо жити так, щоб чашка кави, яку ми триматимемо в руках, «світилася від випромінювання». Безумовно, це жорстокий жарт, але ми висловлюємо загальну думку нашого невеликого європейського народу, який бажає жити дружньо із сусідами, але не хоче мати майже біля столиці велику атомну електростанцію», – наголосив литовський депутат.

Литву не задовольнив звіт Білорусі

Натомість Міністерство охорони навколишнього середовища Литви наголошує, що підготовлений Білоруссю звіт про вплив запланованої атомної станції на навколишнє середовище є недостатнім.

Зокрема, в документі не досліджені критерії вибору майданчика для будівництва АЕС, не проаналізовані сумарні масштаби радіації у випадку можливих інцидентів. Місце, де Білорусь планує побудувати АЕС, вона не оцінює з точки зору можливості терористичної загрози.

Білорусь має намір побудувати Островецьку АЕС за 50 кілометрів від Вільнюса, Росія – Балтійську АЕС на відстані 20 кілометрів від кордону з Литвою.

Наразі, за словами Емануеліса Зінґеріса, проект Вісаґінської АЕС, яку Литва планує побудувати приблизно на відстані 200 кілометрів від Вільнюса, з огляду на різні причини поки що не реалізується.