У США після аварії на АЕС в Японії налаштовані проти атомної енергії

Нью-Йорк – Аварія на японській атомній електростанції відгукнулася у Сполучених Штатах не лише співчуттям і допомогою японцям, а й посиленням негативного ставлення до атомної енергії взагалі. Американці не забули Чорнобильської атомної катастрофи, а після того, що сталося в Японії, багато хто боїться, що подібне може трапитися й в Америці. За результатами нового опитування громадської думки, соціологи відзначають зростання скептичних настроїв серед американців.
Останніми роками громадськість у Сполучених Штатах назагал позитивно оцінювала намір уряду зменшити залежність від імпортованої нафти шляхом спорудження нових атомних електростанцій.

Президент Барак Обама у двох щорічних доповідях «Про становище країни» говорив про необхідність збільшення виробництва електроенергії шляхом спорудження нових АЕС. План передбачає у проекті бюджету на 2012 рік виділити 52 мільярди доларів на федеральні гарантії під позики для будівництва нових АЕС.

Багато хто у Конгресі підтримує цю ідею. Навіть екологи, захисники довкілля, поступово ставали на бік атомної енергії, бо АЕС не викидають вуглекислий газ у повітря.

Одначе, внаслідок аварії в Японії настрій громадськості відчутно змінився. Як показує опитування, щойно здійснене службою новин телемережі CBS, лише 43 відсотки американців схвалюють спорудження нових АЕС. Після Чорнобиля до спорудження нових АЕС позитивно ставилося лише 34 відсотки американців, опитаних тією ж телемережею.

Вплив Чорнобиля дається взнаки

Варто нагадати, що під впливом Чорнобиля після 1986 року в Америці не стала до ладу жодна нова АЕС.

До речі, цими днями у новинах CBS показали сюжет про сьогодення Прип'яті – «міста-примари», як його назвали, – а також репортаж про антиатомну демонстрацію у штаті Вісконсин.

Тим не менше, майже семеро з кожних десяти американців вважають існуючі АЕС назагал безпечними. Разом з тим, майже дві третини опитуваних висловили побоювання, що аварія, подібна до японської, може статися на одній із понад сотні АЕС, що працюють в Америці.

58 відсотків опитуваних кажуть, що не мають певності, що уряд зможе дати собі раду у випадку великої аварії на зразок японської.

Показово, що шестеро з кожних десяти опитуваних заявили, що вони б не підтримали спорудження АЕС у своїх місцевостях.