Колізії латвійської пенсійної системи

Рига, пам’ятник Свободи

Рига – У Латвії дедалі гострішою стає дискусія на пенсійну тему. Місцеві зазначають, що складна демографічна ситуація, криза, еміграція та некомпетентні рішення політиків призвели до того, що пенсійна система перебуває на межі краху. Вони радять зменшити питому вагу пенсій, скасувати пенсійні доплати та підвищити пенсійний вік, а також зробити пріоритетною демографічну політику у країні. Наразі експерти попереджають: якщо уряд ухвалить радикальні рішення без діалогу з суспільством, слід очікувати розпуску парламенту.
Дані Міністерства соціального забезпечення Латвії свідчать, що з 2 мільйонів 200 тисяч жителів країни 570 тисяч складають пенсіонери. Соціальний податок сплачують 750 тисяч латвійців. Приблизно третина з них працює в державному секторі й отримує кошти із держбюджету.

Отже, насправді латвійських пенсіонерів утримують тільки 500 тисяч працівників, зайнятих у приватному бізнесі. На думку експерта Едґарса Вольскіса, система, в якій так мало працівників і так багато пенсіонерів, не може бути довготривалою.

Пенсійна система на зразок фінансової піраміди

Експерт зауважив, що латвійська пенсійна система побудована як класична фінансова піраміда – вона працює добре тільки тоді, коли приходять нові учасники піраміди, у даному випадку платники податків.

Економіст Мартиньш Казакс вважає, що вирішити проблему може збільшення податків або зменшення питомої ваги пенсій.

Міністерство соцзабезпечення підрахувало, що, коли знизити пенсії на 10%, соціальний бюджет Латвії отримає 200 мільйонів доларів. Якщо не сплачувати доплати до пенсій, які перебільшують 400 доларів, держава може заощадити майже 28 мільйонів латів (56 мільйонів доларів).

«Треба боротися з тіньовою економікою, а не із пенсіями»

Наразі латвійські пенсіонери з таким способом вирішення питання не згодні. На думку голови Латвійської федерації пенсіонерів Айни Верзе, кошти для пенсій слід шукати у тіньовій економіці.

«Це по суті другий державний бюджет. Але ми усі дуже безвольні, нічого не робимо, щоб зупинити цей значний фінансовий потік, який йде поза бюджетом. Це має турбувати, а не те, що пенсіонери отримують значні пенсії. Які значні? 300 доларів – хіба це велика пенсія?» – каже Айна Верзе.

Статистика свідчить, що середній розмір пенсії у Латвії складає 364 долари. Неоподаткований мінімум для пенсій – 330 доларів. Із оподаткованої суми пенсіонери ще сплачують 26-відсотковий податок.

Натомість відомий латвійський фінансист Ґіртс Рунґайніс звертає увагу, що Конституційний суд Латвії визнав: пенсії не є власністю пенсіонерів, отже, у необхідному випадку їх можна скорочувати. За його словами, зараз у Латвії гірше живеться молодим сім’ям із дітьми, ніж пенсіонерам.

«Нас турбують такі демагогічні висловлювання. Вони спричинюють протистояння одного покоління проти іншого», – впевнена Айна Верзе.

На пенсію у 70 років?

Уряд Латвії поки що уникає конкретної відповіді, які ж рішення будуть у цьому зв’язку ухвалені. Прем’єр-міністр країни Валдіс Домбровскіс лише зазначив про можливе зменшення пенсій на 10% у 2012 році.

Наразі міністр фінансів Латвії Андріс Вілкс вважає, що з огляду на ситуацію, що склалася у Латвії, пенсійний вік слід підвищити до 70 років.

Зараз термін виходу на пенсії за віком у Латвії складає 62 роки для чоловіків і жінок. Із 2016 року пенсійний вік поступово підвищуватиметься на півроку і у 2021 році він досягне 65 років.

Натомість середня тривалість життя чоловіків у Латвії складає 65,5 років, жінок – 76 років.

У Латвії існує 3-рівнева пенсійна система. Перші два рівні, які є обов’язковими для усіх латвійців, формуються за рахунок внесків соціального податку працевлаштованих латвійців, третій є добровільним.