Японія намагається зупинити поширення радіації

Прага – Японія намагається попередити поширення радіації з ушкодженої атомної станції «Фукусіма-1». На чотирьох із шести енергоблоків цієї станції вже були вибухи і пожежі. Водночас Японію покидають іноземці. У четвер із Токіо вилетів літак зі 137 українцями на борту.
Тоннами морської води поливають енергоблоки японської атомної станції «Фукусіма-1», яку минулого тижня пошкодили землетрус і цунамі. «Ми докладаємо всіх зусиль, щоб охолодити реактори, поливаючи їх водою з повітря з вертольотів японських Сил самооборони, а також і з землі – з водометів під сильним напором це робить поліція», – говорить генеральний секретар Кабінету міністрів Японії Юкіо Едано.

Робітники станції намагалися відновити постачання енергії, щоб перезапустити систему охолодження реакторів. Але наразі виглядає, що в четвер ці зусилля ще не принесли бажаного результату.

Тим часом японські медики обстежують людей, яких поселили у таборі для біженців після евакуації з зони навколо атомної станції. Добровольцем там працює ядерний фізик Мухаммад Ажмал Хан. Він розповів Радіо Свобода, що люди потерпають від ймовірних наслідків радіоактивного забруднення.

«Я розпитував кількох людей. У них маленькі шрами через радіацію, дехто скаржиться на очі, які сльозяться, – каже він. – Тепер японські медики обстежують їх найсучаснішими методами. За кілька днів будуть зрозумілими головні наслідки».

За даними МАГАТЕ, принаймні 20 співробітників станції «Фукусіма-1» та рятувальників отримали високі дози радіації. Але медики попереджають, що наслідки опромінення з’являються не відразу.

За офіційними даними, внаслідок землетрусу і цунамі, які сталися минулої п’ятниці, загинули чи зникли без вісти 14 з половиною тисяч осіб. Японські медики кажуть, що страх перед радіацією відвертає увагу від долі тих, хто вижив, а їм конче необхідні чиста вода, харчі і пальне. Сильний снігопад у найбільше уражених районах – на східному узбережжі Японії – ускладнює рятувальні операції. Через стихійне лихо понад півмільйона японців втратили свої домівки.

Китайці масово скуповують сіль

Тим часом через загрозу поширення радіації дедалі більше урядів радять своїм громадянам покинути Японію. Посольство США в Токіо дало такий дозвіл своїм співробітникам, що мають родини, і рекомендувало це зробити всім американцям, які живуть у 80-кілометровій зоні від Токіо.

Влади Тайваню і Північній Кореї повідомляють про те, що виявили радіоактивні частинки на пасажирах, які приїздять із Японії. А Китай закликав Японію поширювати вчасну і точну інформацію про радіоактивне забруднення, бо в країні поширюється паніка – китайці масово скуповують йодовану сіль.

У четвер із Токіо вилетів літак з понад сотнею українських громадян, які забажали повернутися додому. Офіційно в Японії зареєстровано понад півтори тисячі українців.