Уряд Італії не відмовляється від планів будівництва АЕС

Рим – Через загрозливу ситуацію на атомних реакторах в Японії європейські країни, такі, як Німеччина та Швейцарія, вирішили згортати свої атомні програми. Інші держави суттєво переглядають систему безпеки діючих АЕС. В Італії, де 24 роки тому відмовилися від мирного атому, уряд заявив, що продовжує реалізацію плану повернення до ядерної енергетики.
Попри тривожні новини з Японії, члени італійського уряду наполягають на входженні країни до ядерної системи Євросоюзу. На цьому шляху, як запевняють міністри, Італія уважно виконує всі європейські нормативи. В уряді наголошують, що ситуацію в Японії не слід порівнювати з реальністю італійською і загалом європейською.

За словами міністра закордонних справ Франко Фраттіні, в Японії набагато вищий ризик потужних землетрусів, ніж в Італії, і до того ж атомні електростанції там старого покоління.

Такі надзвичайні випадки, як аварія на атомній станції «Фукусіма» внаслідок землетрусу і цунамі, у Європі малоймовірні, вважає його колега, міністр з економічного розвитку Паоло Романі.

«Ми повинні далі дотримуватися наших планів, відомих у Європі, а це виробництво електроенергії з природних копалин, із відновлюваних джерел та за допомогою атомних технологій. Не слід піддаватися емоціям, треба бути свідомими і готовими до реалізації серйозного плану», – додав міністр Романі.

Багато слів і мало справ


Щоб полегшити скрутну ситуацію з енергоресурсами, 80 відсотків яких Італія імпортує, прийшовши до влади три роки, тому кабмін Сільвіо Берлусконі почав втілювати ідею в життя.

Уряд підписав угоду про атомну співпрацю з французами, які зобов’язалися допомогти збудувати чотири сучасних АЕС в Італії. Заплановані інвестиції на суму 30 мільярдів євро. Перша атомна станція має запрацювати 2020 року.

За спостереженнями оглядачів, суттєвих кроків для реалізації амбіційного і суперечливого проекту за цей час не сталося. Не ухвалені відповідні закони, не визначені місця будівництва нових АЕС і немає згоди у регіонах на розташування атомних реакторів.

В очікуванні референдуму

Окремі аналітики переконані, що з огляду на ядерну небезпеку в Японії атомне питання в Італії опиняється під великим сумнівом. Журналістка Лючія Аннунціата наголошує і на політичному аспекті.

«Питання атомної енергетики – це швидше не технологічна проблема, а проблема недовіри населення до політиків, – каже вона. – Щоб дати дозвіл на зведення атомного реактора, треба бути абсолютно впевненим у цілісності самої держави, яка не буде здійснювати незаконні оборудки довкола будівництва, яка буде утримувати реактор у безпечному стані, де не буде проникнення мафіозних структур, які замість цементу мішатимуть вапно».

У кожній області є супротивники атомних програм або пасивні прибічники, котрі вважають, що «атомна енергія потрібна, але реактори хай будуть подалі від мого села». У червні має відбутися референдум з приводу будівництва атомних реакторів на території Італії. Опозиціонери-лівоцентристи вкотре закликають урядовців відмовитися від «самогубчих планів», або ж цю ідею, переконані вони, відхилять на референдумі громадяни.

1987 року після катастрофи на Чорнобильській АЕС більшість італійців висловилася на референдумі проти виробництва атомної енергії на своїх теренах.