Азаров похвалив себе і пригадав гріхи Тимошенко

Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров підбив підсумки річної діяльності свого Кабінету Міністрів. Глава уряду заявив, що в Україні стабілізована економічна ситуація після великих фінансових втрат кризового 2009 року, а також закладені основи для реформ та подальшого швидкого зростання рівня життя громадян. Натомість, лідер найбільшої позиційної політичної партії Батьківщина Юлія Тимошенко заявила, що через неконструктивну економічну політику влади, яка призвела до стрімкого зростання споживчих цін, дві третини українців опинилися на межі виживання. Утім, відповідальність за це має нести Президент Віктор Янукович, зазначила Тимошенко, оскільки, за її словами, Кабінет Міністрів загалом, та Микола Азаров зокрема, не мають реальної влади.
Прем’єр-міністра Миколи Азарова заявив, що в Україні протягом останнього року відновлювалась економіка, покращувалися умови ведення бізнесу та підвищувалися соціальні стандарти. Він навів статистичні дані, згідно з якими зросли: внутрішній валовий продукт, резерви Національного банку, довіра населення до банківської системи і, відповідно, розміри депозитів та доходи громадян.

Микола Азаров згадав і про підвищення цін на продовольчі товари та перебої у постачанні хлібопродуктів до торговельних мереж. «Якщо хтось має потребу купувати мішок борошна, якщо вам це потрібно, будь ласка, купуйте, мішками. Але повірте мені, робити цього не потрібно. Ми готові тепер забезпечити будь-які потреби наших громадян. Те що відбувалося в нас з такою крупою, як гречка ніколи більше в Україні не станеться. Це сталося через нашу бідність, тому що через брак коштів ми не змогли створити необхідні запаси. Тепер у нас є і гроші, і можливості», – запевнив Азаров.

Підвищення комунальних тарифів Микола Азаров пояснив наслідками діяльності своєї попередниці на посаді Прем’єр-міністра. За його словами, Юлія Тимошенко погодилася у 2008 році на кабальні умови газової угоди, оскільки за це керівництво Росії, зокрема Володимир Путін, пробачили борги української компанії «Єдині енергетичні системи». Лідер «Батьківщини», у свою чергу, спростувала це твердження.

В країні повний економічний і соціальний провал – Тимошенко

Юлія Тимошенко
заявила, що, насправді, українська економіка, через корумпованість влади та новий Податковий кодекс лише зазнала втрат. Утім, на її думку, відповідальність за це має нести лише Президент Віктор Янукович, оскільки чинний уряд не має реальної влади.

«Нав’язується пропагандистська теза, що Янукович – це перший Президент, який в Україні проводить реформи. Ніяких реформ не існує. Усі реформи, що вони проводять – це будівництва вертолітних майданчиків для «блакитного вертольоту», закупівля люстр по 50 тисяч доларів, будівництво «межигірь». Замість реформ проводяться схеми, що дозволяють перерозподілити власність та фінансові потоки на користь найближчого оточення Президента. В країні повний економічний і соціальний провал», – зазначила Тимошенко.

Крім того, Юлія Тимошенко закликала Президента Віктора Януковича примусити уряд і Держкомстат оприлюднити справжні показники інфляції. За її словами, названі урядом 9 відсотків є заниженим показником, оскільки реальний ріст споживчих цін у 2010 році спостерігався від 30 відсотків до 300.

Янукович може звільнити Азарова вже влітку – політолог

Експерти кажуть, що робота чинного Кабінету Міністрів над покращенням макроекономічних показників залишається одним із найбільш вдалих його починань. Водночас, на думку керівника Центру прикладних політичних досліджень Володимира Фесенка, це не рятує Миколу Азарова від відставки.

«Суперечлива, неоднозначна ситуація. Якщо оцінювати соціально-економічну політику, то вони забезпечили фінансову і макроекономічну стабільність. Проте, якою ціною? За рахунок співпраці з МВФ і тих непопулярних рішень, на які змушені були піти під тиском МВФ. Плюс останні проблеми з бензином, гречкою, борошном і хлібом створюють соціально-політичні ризики. І для Азарова, і для деяких членів його уряду. Думаю, що часом випробування будуть найближчі місяці. Десь, до літа», – зазначив політолог.

Громадські організації, а також опозиційні сили вже неодноразово вимагали від Президента Віктора Януковича звільнити Миколу Азарова з посади голови уряду. Сам Президент також неодноразово критикував Миколу Азарова привселюдно.

Раніше у Блоці Юлії Тимошенко прогнозували, що відставку Азарова можна очікувати вже навесні нинішнього року.