У Британії вимагають відставки сина королеви з урядової посади

Лондон – У Британії шириться скандал навколо члена королівської родини принца Ендрю. Багато років принц представляє Британію у світі як торговельний посланець уряду країни. Одначе нещодавно мас-медіа виявили, що принц приятелює із засудженим за педофілію американським мільярдером. Скандал набирає обертів, все гучніше лунають заклики до відставки принца.
Принц Ендрю не відповідає у ці дні на питання представників ЗМІ, що скрізь його переслідують, щодо того, чи збирається він подати у відставку з посади посланця британського уряду у справах торгівлі. Але його позиція стає все більш хиткою.

Скандал спалахнув через зв’язки принца з американським мільярдером Джеффрі Епстайном, який 2008 року був засуджений за педофілію. Як з’ясувалося, принц Ендрю є його приятелем. Зокрема, його було сфотографовано у товаристві юної масажистки, яку найняв Епстайн. Щоправда, ніхто не закидає принцеві якоїсь неналежної поведінки щодо неї.

Нині колишня дружина принца Сара Ферґюсон визнала, що Епстайн заплатив 15 тисяч фунтів стерлінґів, щоб допомогти їй розрахуватися з боргами. Але вона сказала про Ендрю: «Герцог є людиною, що не вміє говорити неправду або поводитися нешляхетно. Були помилки в оцінці, але нічого значнішого у цьому плані він ніколи не зробив би».

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон та інші члени уряду також підтримали принца. Камерон сказав, що роботу принца для добра Британії важко переоцінити. Однак політичні опоненти обурені. Зокрема, депутат парламенту від опозиційної Лейбористської партії Майк Ґейпс заявив:

«Його позицію неможливо захистити. Він став ганьбою для королівської родини. Я думаю, ми маємо подякувати йому за те, що він зробив упродовж багатьох років для розвитку британської торгівлі, але він мусить піти у відставку».

Сумнівні зв’язки

Це не перша суперечлива ситуація, пов’язана із принцем Ендрю. 2007 року він продав свій будинок, який одержав у подарунок від королеви, на 3 мільйони фунтів стерлінгів дорожче, ніж рекламована ціна, казахському мільярдерові, що нині перебуває під слідством за відмивання грошей. Торік він гостинно приймав зятя колишнього президента Тунісу Бен Алі, якого нещодавно було скинуто внаслідок революції у тій країні. І його також обвинувачують у відмиванні грошей. А викривальний веб-сайт «Вікілікс» оприлюднив інформацію, що один з американських послів назвав принца «безцеремонним і грубим».

Також багато хто у Британії запитує, в яку ціну обходяться платникам податків часті закордонні поїздки принца.

Кожне нове викриття ставить під загрозу становище принца Ендрю в уряді, але також знижує його авторитет, коли він представляє Британію за кордоном. Королівський палац наполягає на тому, що він не вчинив нічого незаконного, а тому продовжуватиме свою роботу як торговельний посланець Британії. Але питання полягає у тому, як довго це йому вдасться робити.