Хто і як має заборонити польоти над Лівією?

Авіаносець США «Ентепрайз»

Прага – Поки лівійська авіація бомбардує антиурядові сили, світова спільнота не може визначитися, чи потрібно забезпечити зону заборони польотів над Лівією. Проте хто, як і на яких правових підставах це робитиме, залишається предметом гострих суперечок.
Після того, як авіація лівійського лідера Муаммара аль-Каддафі бомбардувала в середу позиції антиурядових сил на сході Лівії, посилились дискусії про те, чи не настав час оголосити над Лівією зону заборони польотів. Але серед головних світових гравців немає згоди щодо такої зони.

На думку офіційного Лондона, зона заборони польотів не обов’язково вимагає схвалення ООН. Росія ставиться до такої можливості скептично. Франція виключає військове втручання без чіткого мандату ООН.

Німецький міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле вважає, що військове втручання з боку Заходу лише додасть ваги аргументам лівійського лідера про те, що це є змова проти Лівії, і західні країни лише чекають можливості окупувати країну.

«Зона заборони польотів – це не теоретична справа. Але її потрібно втілювати військовими силами. Це серйозна справа, тому обговорювати її без ООН важко собі уявити», – заявив він.

Зона заборони польотів означає напад на Лівію

Тим часом Сполучені Штати, єдина країна, яка має військові потужності, щоб запровадити зону заборони польотів над Лівією, підтягують до її морських кордонів військові кораблі. Але міністр оборони США Роберт Ґейтс закликав політиків дивитися на речі реально, адже військове забезпечення зони заборони польотів означатиме військовий напад на Лівію.

«Давайте називати речі своїми іменами. Зона заборони польотів означає напад на Лівію з метою знищення її протиповітряної оборони», – сказав Роберт Ґейтс. Тільки тоді, за його словами, військові льотчики можуть літати над Лівією без побоювань того, що їх можуть підбити. Він додав, що «це – велика операція у великій країні», адже, за його словами, забезпечення зони заборони польотів вимагало б більше літаків, ніж може нести один авіаносець.

Лівійська армія хоча і менша за армії НАТО чи Сполучених Штатів, але має у своєму розпорядженні ракети типу земля-повітря, якими вона могла б збивати літаки, що забезпечували б зону заборони польотів.

Тим часом оглядачі зауважують, що адміністрація президента США Барака Обами хоча і не виключає військового втручання, та не буде поспішати з його використанням, адже Сполученим Штатам дорого обходяться і в фінансовому і в людському сенсі ті воєнні конфлікти, які тривають в Іраку та Афганістані.