Заборонений у Польщі комікс про Шопена став бестселером

Варшава – Цими днями в Польщі завершується Рік Фридерика Шопена, присвячений 200-річчю від дня його народження. Заключні заходи шопенівського року супроводжуються гучним скандалом. Польське Міністерство закордонних справ профінансувало видання коміксу «Шопен. Сучасний романтик». Комікс, що мав наблизити класичну культуру до сучасної молоді, спричинив гарячі дискусії серед політиків та культурологів. Вони сперечаються про те, де межа між свободою творчості та вседозволеністю.
Суперечливий комікс про Шопена на замовлення польського МЗС створили польські та німецькі художники. Збірник, що складається з шістьох історій у малюнках про вигадані пригоди Шопена, видали як своєрідний підсумок року великого композитора. Двомовну польсько-німецьку книжку мали безкоштовно розповсюджувати серед німецької молоді, щоб вона зацікавилася польською культурою.

Ідея авторів такого проекту полягала в тому, що молодь, зацікавившись Шопеном в образі героя поп-культури, зацікавиться й творами відомого композитора. За видання коміксу міністерство заплатило 30 тисяч євро.

Проте, коли книжка побачила світ, польські дипломати почали від неї відхрещуватися. Мовляв, вони не сподівалися, що герої коміксу матимуть небагато спільного зі справжнім Шопеном та ще й лаятимуться брудною лайкою.

Міністерство хоче знищити весь тираж

Річ у тім, що художники зобразили героїв книжки як представників сучасних молодіжних субкультур, зокрема, в одному з оповідань Шопен приятелює з вульгарним скінгедом.

Коли скандал вихлюпнувся у польські медіа, а справу почали коментувати політики, міністерство заявило, що припиняє розповсюдження суперечливої книжки. Більше того, в МЗС ухвалили рішення знищити весь тираж коміксу, який ще не розійшовся.

«Нам дуже прикро, що виникла така ситуація, – заявив заступник міністра закордонних справ Ян Борковський. – Ми використаємо її для того, щоб надалі краще орієнтуватися в тому, що саме на наше замовлення роблять незалежні автори. Під патронатом польської держави, за підтримки МЗС такого типу публікації, як цей комікс, не повинні з’являтися, і ми не будемо їх розповсюджувати».

У тому, що книжка з лайкою не потрапить до читача, запевнив і голова польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський. Він повідомив, що особа, яка схвалила проект коміксу, вже не працює в МЗС.

Митці кажуть, що не хотіли нікого образити

Видавництво «Культура гніву» («Kultura Gniewu»), яке видало «Шопен. Сучасний романтик», твердить, що не хотіло нікого образити. Мовляв, видатні художники хотіли у своєрідний спосіб показати, наскільки багатим джерелом натхнення може бути творчість Шопена. Натомість Кшиштоф Островський, один із авторів скандального коміксу, зауважив, що хотів покпинити з тієї помпезності, з якою у Польщі відзначали рік Шопена.

Деякі інші польські митці побоюються, що рішення МЗС про знищення тиражу попахує часами ПНР, коли цензура обмежувала свободу творчості.

На захист резонансного збірника коміксів виступив Богдан Здроєвський, польський міністр культури, який закликав не драматизувати ситуацію. Про авторів комікса Здроєвський сказав: «На жаль, вони переступили певну межу, це визнають усі. Та я не робив би з цього аж таких далекосяжних висновків, як це зараз у нас роблять… Треба пам’ятати, що митці у своїй творчості користуються іншими правами. Вони намагаються спілкуватися з різними суспільними групами за допомогою тих засобів, які ці групи готові сприймати».

Читачі хочуть скласти власну думку

Характерно, що поки політики сперечаються, а художники виправдовуються, заборонений комікс став у Польщі своєрідним хітом сезону. У популярній соціальній мережі Facebook створені групи захисників цієї книжки, зокрема, з такими промовистими назвами, як «Збережімо комікс про Шопена», «Хочу, щоб німці читали «Шопен. Сучасний романтик».

На інтернет-форумах часто можна зустріти думку про те, що найкраще було б, якби книжка з’явилася у вільному продажу. Мовляв, тоді читачі могли б скласти про комікс власну думку й «проголосувати» за нього грішми.

Тим часом повідомляють, що один із примірників коміксу, що таки встиг потрапити до читачів, на популярному польському інтернет-аукціоні пропонували за 125 євро.