У серці мала те, що не вмирає

Київ – Сьогодні минає 140 років від дня народження Лесі Українки. З цього приводу по всій Україні пройдуть мистецькі вечори і читання творів письменниці.
Літературознавці стверджують: від Лесі Українки складно втомитися, тому що неможливо зрозуміти її до кінця. «Візьми мене з собою, – наприклад, пише вона у листі до Кобилянської. – Я так боюся жити! Ціною нових молодощів і то я не хочу життя. Візьми, візьми мене з собою, ми підемо тихо посеред цілого лісу мрій і згубимось обоє помалу, вдалині. А на тім місці, де ми були в житті, нехай троянди в’януть, в’януть і пахнуть, як твої любі листи, мій друже…».

Літературні читання та мистецькі вечори, присвячені пам’яті Лесі Українки, відбудуться сьогодні у багатьох українських містах. Зокрема, у столиці сьогодні 14 сучасних жінок-авторів читатимуть Лесині вірші просто неба, після цього відбудеться вечір-містерія за участі гурту «Сестри Тельнюк», які виконують пісні за творами Лесі Українки.

Леся Українка писала «на виріст» – літературознавець

Нові сучасні читання творів Лесі Українки сьогодні необхідні, так як це «література на виріст», вона щоразу звучить інакше, каже літературознавець Віра Агеєва. Наприклад, раніше мало говорили про гендерний аспект творчості поетеси, а між тим її «Камінний господар» – другий у світі твір про дона Жуана, написаний жінкою, зауважує вона.

Віра Агеєва є автором задуму книги «Леся Українка в інтерпретації сучасних письменників», що вийшла напередодні до ювілею письменниці. Зокрема, літературознавець зазначає: «Класику, мабуть, таки не треба видавати: тексти є, в інтернеті тексти можна читати, нащо їх видавати? Але я справді переконана в тому, що класика існує доти, доки її хтось читає. Культурний спадок існує в духовному житті нації доти, доки він є в центрі якихось дискусій, розмов тощо. Поки він лежить на полиці, це лише книжка, це лише предмет, з якого треба протирати пилюку».

Твори Лесі Українки звучали впродовж минулої ночі у літературно-меморіальному музеї поетеси у місті, де вона народилась, Новоград-Волинську.

А сьогодні, у волинському селі Колодяжне, де жила Леся, має відбутись наукова конференція, присвячена постаті поетеси в українській історії та літературі. До кінця цього тижня по Україні триватимуть святкові мистецькі заходи, присвячені поетесі, зокрема, фестиваль драматичного мистецтва у Львові «Ні, я жива, я буду вічно жити!».