Ще одне нерозслідуване вбивство журналіста

Василь Климентьєв

Київ, Харків – Незадоволені діями харківської міліції, п’ять журналістських організацій звернулися з відкритим листом до Президента України і Генерального прокурора із закликом передати справу журналіста Василя Климентьєва у провадження Генеральної прокуратури. Перед зникненням у серпні 2010 року Климентьєв, редактор газети «Новий стиль», готував матеріал про можливі зловживання харківських високопосадовців. У міліцейському відомстві України сьогодні запевнили, що розслідування справи активно просувається, навіть із залученням космічних агенцій України і США.
Автори листа до української влади – міжнародна організація «Репортери без кордонів» і чотири журналістські організації з України – громадський рух «Стоп цензурі!», Київська незалежна медіа-профспілка, «Медіафронт» і Комітет із захисту прав журналістів. Журналістські організації висловлюють сумнів у безсторонності харківської міліції, яка зараз розслідує справу Климентьєва. Минуло вже шість місяців, але прогрес у розслідуванні дуже малий, і досі не було встановлено жодного підозрюваного, мовиться у відкритому листі.

На думку авторів звернення, складається враження, що харківська
міліція, яка проводить розслідування, «намагається його уповільнити і не може провести незалежне і безстороннє розслідування».

Журналістські організації висловлюють сподівання, що ця справа не завершиться так, як розслідування вбивства Георгія Гонгадзе.

«Ще одне нерозслідуване вбивство журналіста завдало б надзвичайно серйозного і руйнівного удару по іміджу України», – попереджають автори листа.

Міліція каже, що шукає причетних до справи Климентьєва і з космосу

Речник Генеральної прокуратури Юрій Бойченко повідомив Радіо Свобода, що його відомство сьогодні отримало це звернення факсом. За його словами, реакція Генпрокуратури буде найближчим часом.

«Ми повідомимо на прес-конференції (Генпрокурора), або на своєму сайті, ми знайдемо спосіб, як повідомити», – сказав Бойченко.

У четвер у Харкові перебіг слідства у справі Василя Климентьєва прокоментував заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник. Він повідомив, що під час розслідування міліція вивчила понад 10 тисяч осіб, в тому числі багато нерозпізнаних трупів.

За словами заступника міністра, встановлювати транспортні засоби слідчим допомагає Національне аерокосмічне агентство України і «навіть Американське національне космічне агентство (NASA)».

Василь Фаринник
також повідомив, що у слідства надалі залишається чотири основні версії.

«У ході їх розгляду коло людей поступово звужується. Але є кілька людей, які до нас не з’являються. У них потрібно прояснити деякі питання, які нас цікавлять», – заявив заступник голови МВС.

При цьому посадовець не назвав прізвища людей, які цікавлять міліцію і які не з’являються на допити, щоб, за його словами, ці відомості після публікації не зіграли на користь підозрюваним.

«Серед цих людей є ті, хто вже оголошений у розшук харківською обласною прокуратурою і судом», – зазначив Василь Фаринник.