Успіх російського «Соврємєнніка» в Лондоні

Лондон – Британська столиця є одним з найбільших театральних центрів світу. Проте драматичних вистав з-за меж англомовного світу тут буває не так багато. Та щойно в театральній дільниці Лондона Вест Енд пройшли п’єси іноземною мовою. Їх давала трупа відомого в Росії театру «Соврємєннік».
Виступи російського театру у Лондоні фінансував російський мільярдер Роман Абрамович, який володіє англійським футбольним клубом «Челсі». Трупа показала дві вистави Антона Чехова та п’єсу «В ураган», дія якої відбувається в радянських концтаборах у 1930-ті роки, хоча, неочікувано для такої теми, у ній багато гумору, який змушує глядачів сміятися.

Половина глядачів – це росіяни, котрі живуть у Лондоні. Багато з них не пропустили нагоди показати себе. Вони приїздили до театру в дорогих автах і вбранні. У фойє їх, цілком тематично для запропонованої п’єси, зустрічало погруддя Сталіна.

Російська публіка змінилася, «вони не вміють думати» – акторка

Російська акторка Чулпан Хаматова зауважила, що в Лондоні почувається, як у справжньому театрі, бо в останні роки російська театральна публіка змінилася. «Вони не вміють думати. Я це відчуваю як акторка, – каже вона. – Наприклад, щоразу, як починається вистава, глядачі починають розмовляти між собою, перевіряти свої мобільні телефони. Це все чудово і смішно, але це – не справжнє».

Тимчасом британський режисер Ноа Біркстед-Брін, що добре знає російський театр, зауважив, що Москва у сенсі театрального мистецтва має багато цікавого. «Варто придивитися до театрів-студій, щоб побачити справжні експерименти. Сміливість, новаторство і ризик там просто неймовірні. Там в одному місті можна побачити багато дуже різних типів вистав», – зазначив режисер.

Завдяки грошам Романа Абрамовича, вистави «Соврємєнніка» йшли в дуже добрій залі в гарній дільниці Лондона. А це важливо. Критики провідних видань звернули увагу на цей театр, і відгуки були дуже позитивними. П’єси відвідали деякі провідні постаті британського театрального світу, зокрема, тут був помічений визначний драматург Том Стоппард, автор п’єси закоханий Шекспір.