Британія й Росія обіцяють подолати «незгоди»

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров та його британський колега Вільям Гейґ, Лондон, 15 лютого 2010 року

Прага – Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який перебуває з візитом у Лондоні, говорить про намагання поліпшити доволі напружені відносини Москви з Великою Британією. Він і його британський колега Вільям Гейґ заявили, що працюють над подоланням «серйозних незгод».
Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ визнає, що відносини його країни з Росією останніми роками були непрості, але каже, що обидві сторони віддані ідеї «терплячого й постійного» зближення.

Він виступив у Лондоні на спільній прес-конференції з російським колегою Сергієм Лавровим, який приїхав із візитом, метою якого вважають саме налагодити стосунки.

«Так, між нашими країнами були деякі серйозні незгоди. Ми й зараз не завжди все бачимо однаково. Але питання, де ми не погоджуємося між собою, ми здатні розглядати разом, як це й було сьогодні. Незгоди не мають перешкодити нам співпрацювати в галузях, де це йде на користь обом нашим країнам», – сказав Гейґ.

Так само й Сергій Лавров говорив примирливим тоном, вихваляючи свій «дуже позитивний» діалог із британськими керівниками, і запросив британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона прибути з візитом.

«Ми зацікавлені, щоб нинішній етап у російсько-британських відносинах, включно з кульмінацією цього року, візитом прем’єр-міністра Великої Британії до Росії, знаменував перехід наших відносин у нову якість – у якість конструктивну, якість довірливого партнерства, – і зробив так, щоб ці відносини були стратегічно стабільними», – заявив Лавров.

Серед оголошених цього разу кроків – створення нової лінії прямого зв’язку між Кремлем і Даунінґ-стріт, як називають резиденцію британського прем’єра, краще захищеної шифруванням, щоб керівники країн могли безпечніше й відвертіше обговорювати довірливі питання.

Суперечливих питань міністри уникли

Натомість суперечливих питань між країнами обидва міністри дбайливо уникали. А таких питань останнім часом набралося чимало.

Серед них – убивство в Лондоні колишнього працівника російських спецслужб, біженця і вже британського громадянина Олександра Литвиненка, якого отруїв радіоактивною речовиною, за даними слідства, інший колишній російський спецслужбіст; Росія відмовляється видати його до суду. Під будівлею, де тривала прес-конференція двох міністрів, зібралась невелика група демонстрантів, які вимагали справедливості в справі Литвиненка.

Іншим випадком була, наприклад, справа з Катею Затуліветєр, росіянкою, яка працювала помічницею депутата британського парламенту й була запідозрена в шпигунстві на Росію; вона заперечує це, але їй загрожує депортація.

А буквально днями до Росії не впустили було давнього московського кореспондента британської газети The Guardian Люка Гардінґа. Тепер він уже в Москві, але не ясно, скільки тепер йому дозволять перебувати там.

Натомість прес-конференція двох міністрів у Лондоні зосереджувалася переважно на міжнародних питаннях – таких, як ядерна програма Ірану чи політична ситуація в Єгипті.

Лавров, зокрема, заявив, що Росія не підтримає можливого нового пакету санкцій проти Тегерана в Раді безпеки ООН, і закликав міжнародну спільноту не заохочувати політичних заворушень у країнах Близького Сходу за прикладом Тунісу й Єгипту, де такі заворушення скинули президентів.

Обидва міністри також підписали спільну декларацію з підтвердженням підтримки уряду Афганістану в його зусиллях створити стабільну демократичну державу і подолати виробництво наркотиків і торгівлю ними.

Крім того, вони пообіцяли, що Британія й Росія тісніше співпрацюватимуть у таких сферах, як права людини, торгівля, культура й боротьба проти організованої злочинності і тероризму.