У Єгипті розпустили парламент і зупинили Конституцію

Солдати і військова поліція звільняють каїрську площу Тахрір від демонстрантів

Військова влада Єгипту оголосила в неділю, що розпускає парламент країни і зупиняє чинність Конституції.
Вища рада Збройних сил Єгипту, яка керує нині країною, також оголосила в зачитаній на державному телебаченні заяві, що залишиться при владі протягом півроку або до проведення парламентських і президентських виборів.

Військові, крім того, пообіцяли розробити зміни до Конституції і винести їх на референдум.

Один із опозиційних діячів Ейман Нур, який 2005 року кандидував проти тодішнього президента Єгипту Хосні Мубарака, назвав такі кроки військового керівництва «перемогою революції».

Він заявив в інтерв’ю агентству «Ройтерз», що ці кроки мають задовольнити учасників протестів.

У чинній Конституції Єгипту є багато недемократичних моментів, які викликали протести. А в розпущеному парламенті переважали прихильники Мубарака, який під тиском 18-денних протестів пішов у п’ятницю в відставку з посади президента і передав владу Вищій раді Збройних сил.

Раніше в неділю прем’єр-міністр Єгипту Ахмед Шафік заявив, що головним пріоритетом тимчасової влади країни є, за його словами, «відновити безпеку і полегшити щоденне життя громадян».

Він виступив із цією заявою після першого засідання свого уряду після відставки Мубарака.

Демонстранти хочуть демократії
Військові розбирають намети демонстрантів на каїрській площі Тахрір


Раніше цього ж дня військовослужбовці розчистили від наметів демонстрантів проїзди для транспорту на площі Тахрір («Визволення») в центрі столиці Єгипту Каїрі, де третій тиждень тривають масові демонстрації, але не змогли усунути з неї всіх учасників протестів.

Поліція закликала демонстрантів звільнити площу, частину їх, за повідомленнями, силою вивели звідти військові, але частина далі лишається там.

Учасники протестів, які змусили президента Мубарака до відставки й передачі влади військовим, тепер вимагають від нової військової влади країни швидко перейти до демократії.

Раніше військове керівництво заявило, що готове буде передати владу цивільним і встановити демократію, але термінів не назвало.