Опозиція в Єгипті не бажає переговорів і вимагає відставки Мубарака

Прага – У четвер у столиці Єгипту Каїрі тривали сутички опозиційних і проурядових сил, хоча влада відкидає свою причетність до агресивних дій прихильників Мубарака. Опозиція відмовляється від діалогу з владою і продовжує наполягати на негайній відставці президента Мубарака. Армії з труднощами вдається запобігати брутальним зіткненням двох протилежних сил на вулицях столиці Єгипту.

Уряд Єгипту офіційно заперечує свою причетність до зіткнень у центрі Каїра між опозицією та прихильниками президента Мубарака останніх двох днів, коли загинуло щонайменше 5 осіб і до тисячі були поранені.

Прем’єр-міністр Єгипту Ахмед Шафік заявив журналістам у четвер, що буде проведене розслідування цих інцидентів і закликав опозицію до переговорів. «Обіцяю вам і обіцяю твердо, що такі речі безкарними не залишаться. Що за люди вторглися вчора на площу Тахрір, хто це все організував? А якщо ніякої попередньої організації не було, то за ким вони йшли?» – зазначив прем’єр.

У ніч на четвер сили опозиції стримували справжню облогу площі Тахрір з боку озброєних прихильників Мубарака.

Цими днями центральний майдан столиці Єгипту нагадує поле битви з металічними загорожами, купами каміння та арматури. Армія намагається не допустити зіткнення двох різних таборів на центральній площі. Періодично виникають хаотичні сутички та взаємні атаки ворогуючих сил із використанням каміння та металевих предметів.

Молода опозиція, впливова ісламістська організація «Мусульманське братство» та один із опозиційних лідерів Мохаммед ель-Барадей відкидають пропозиції з боку прем’єр-міністра Ахеда Шафіка щодо переговорів та вимагають негайної відставки президента Мубарака.

США і низка країн ЄС закликали до припинення насилля

До припинення насильств у Єгипті закликають Сполучені Штати. Вашингтон попереджає владу Мубарака, що прийшов час негайних реформ.

Речник Держдепартаменту США Філіп Кроулі заявив: «Ми не знаємо, хто випустив цих головорізів на вулиці Каїра. Їх називають прибічниками уряду. Ким би вони не виявилися, їм доведеться відповідати за те, що сталося. Була здійснена явна спроба залякати демонстрантів, котрі звертаються до влади і продовжують наполягати на змінах».

Заклики США до негайних політичних реформ та припинення насильства в Єгипті підтримали лідери Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Італії та Франції.